Balik berpuasa di kampung & Review filem The Mummy 2017!

Last week, Khamis 8hb kitorang balik kampung, saja la balik bukak puasa dengan family walaupun hakikatnya tak lama lagi je akan balik raya pulak. Ya Allah, puasa kat kampung memang mencabar oke! Dengan panasnya, punyala dahaga! Dah macam duduk kat padang pasiaq. Hahaha.
Tapi yang bestnya kat Bazar ada jual air sedap! Tengah famous air Teh Tarik Cincau, ishhhh sedapnyaaa! Terasa lagi. Kalau bagi aku sebungkus RM5 henget tu boleh habiskan sorang kot (iolss peminat teh ais! Hahahaha)


Tapi jangan tak tau, weekend tu sempat jugak kitorang ni curik masa gi tengok filem The Mummy. Hehehe. Sanggup kannnn.

Synopsis : Nick Morton is a soldier of fortune who plunders ancient sites for timeless artifacts and sells them to the highest bidder. When Nick and his partner come under attack in the Middle East, the ensuing battle accidentally unearths Ahmanet, a betrayed Egyptian princess who was entombed under the desert for thousands of years. With her powers constantly evolving, Morton must now stop the resurrected monster as she embarks on a furious rampage through the streets of London.
My Words : Zaman cerita Mummy time Brandon Frasier dulu tu aku dah tak ingat oke! (Memang dasar pelupa Hahahahah) Tapi kali ni The Mummy 2017, hero pon dah tukar pulak bagi kat Tom Kuruss. Tapi background cerita dia lain, cerita kali ni terjadi pada zaman kini! Kat London lagiii tuu. 
Cerita pasal si Nick Morten yang seorang tentera dan bertugas di Iraq, tapi dia jugak kerja cari dan rompak artifak lama dan juai kat black market.
So, dia ngan kawan dia terjumpa satu tapak Mesir purba berpandukan peta yang dia curi dari pompuan archaeologist nama Jenny. So Jenny ni marah la, tapi dorang bertiga turun jugak dan jumpa satu kubur yang ada keranda firaun Ahmanet ni, tapi tenggelam dalam kolam mercury dipercayai untuk kurangkan kuasa mistik minah firaun tu.
Sebab masa dah suntuk, dorang keluarkan keranda tu dan bawak naik pesawat tentera, tapi on the way tu terjadi benda yang pelik, ada burung banyak langgar dan pesawat tu terhempas. Patutnya Nick tu mati sebab tak sempat keluar, tapi dia adalah masih hidup yee! Hahaha. Dia dah kena curse la, Ahmanet tu nakkan dia. Amboi nak yang hensem sajaaaa! Bahahaha.
Nak tau cerita seterusnya, boleh gi tengok!

Walaupun begitu, aku rasa cerita dia tipikal saja, cerita pasal firaun yang dihidupkan oleh manusia, dan firaun tu nak kuasai bumi ini. Tapi ending macam lain sikit la, ada twist sikit, maybe ada sequel lagi.

My Rate : 6.5/10. Best jugaaa



Sambung cerita balik Taiping,
malam tu Bazar Raya Taiping dah start penjual bukak gerai. Tapi kitorang jalan je tengok orang. Haha. Lepas tu gi singgah Bazar Cross Street (sebelah MPT tu), happening jugak la situ, memang tempat lepak orang ramai. Dulu masa baru bukak tak dak orang pon, sadis je tengok. Pandai gak la dorang promot & naiktaraf tempat ni jadi tempat riadah pada malam weekend.
Kitorang tak beli apa pon, tapi makanan beli la. Hahahhaha.
*Kat Bazar raya Taiping

*Boleh la naik jeep & naik kasut roda. Hahaha. @ Bazar Cross Street

*Carik makanannnnn. 

*Amboi diaaa! minum air jagung sedap! Hahaha.





Ok tu je, bye!
*Alololooo dia tu masam jeeee. Heheheh.

No comments:

Post a Comment