Pre-Raya 2017 : Cari Baju Melayu murah dan berkualiti

Lepas tukar tayar dan batery tu, kitorang terus shoot ke KL.
Plan weekend tu nak settlekan cari baju melayu si Miki, sebab dah tak ada masa pon kan.
Plus, kitorang memang tiap-tiap tahun akan melawat Jalan TAR pada musim raya, padahal tak beli apa pon. Seronok tengok orang je. Hahaha.

Sebenarnya, dari tahun lepas kitorang dah aim baju melayu brand-brand yang ada kat AEON, macam John Master, Alain Delon, dan seangkatan dengannya.
Bagi aku kain ok, jahitan kemas je. Harga boleh dapat bawah RM150 macam tu.
So taun ni memang plan nak cari kat AEON je la.
Lepas settle tukar tayar tu, terus la ke AEON Quill Mall sebab situ memang tenang. Aku suka.
Cari punya cari, tak ada pulak colour hitam. Huahuahua.
Taun ni tak banyak pulak baju nya, colour choices pon sikit je.
Lepas tu Miki pon kuciwa la, knowing him yang agak kritikal kecewa if tak jumpa barang yang dia nak. Hover kan? Hahahaha.
*Quill Mall yang tenang. Hahaha.

So, dengan perasaan kecewa tu dia ajak gi KLCC je la jenjalan.
Sampai KLCC teringat pulak ada Parkson. Masuk je Parkson tengok ada la collection baju melayu brand-brand tu, ada pulak colour hitam dan kain yang selesa sangatt.
Tapi mula-mula Miki macam tak suka kain jenis cotton selesa tu, aku kata ok je la. Sedap kot cotton tu, mahalll ok cotton lembut tu.
Lepas tu terus keluar Parkson jalan-jalan balik. Iols tensen ok sebab taknak dengar pendapat iolss hahahha.
Lepas tu dia kata nak beli puleekkkk. Memang macam pompuan shopping dia ni, siap keluar kedai nak pikir dulu. Bahahaha.
So kitorang masuk balik Parkson, nasib baik ada size, kalo tak mau kecewa lagi pakcik tu. Hahaha.
Test-test dia suka. Kan aku dah kata kain sedapp sejuk jeeee. Hishhh.
Terus beli baju tu, dan siap ada dapat butang baju melayu dan hanger baju terus. Hahaha.

*Test baju hitam taun ni.

*Lepas beli terus ceria, kalo tak emo je membebell hahaha.

*Deco raya KLCC. Cunsss!

*Yes, nanti aku review Transformers ni.

*Lepas tu, time bukak puasa kat foodcourt saja, aku senang je makan nasik ayam. 


Lepas tu kitorang terus gerak gi Jalan TAR tengok orang ramai. Memang ramaiiii dan meriah!
Kat Jakel tak payah cakap la, happening gilaa. Hahaha.
*Sempat bayar zakat kat Jln Tar. 


Esoknya,
Ajak Miki gi KL jugak sebab nak beli border lace untuk bajuku yang tak glamor itu. Haha.
Tapi si Miki sempat ok singgah salon buat rambut raya! Melampau hover dia ni.
Aku peratii jeeee dia ni. Dah la mahalll, pastu nak sorok-sorok tak nak bagi aku tau harga. Grrrr.
*Hover dia niii. #lakisapani

Pre-raya 2017 : Tukaq tayar botak & tukaq bateri kong yang sebabkan meter minyak menggila. Hahaha.

Raya tahun ni rasanya raya yang paling banyak menggunakan wang (banyak la untuk aku ni rakyat marhein) untuk kereta kecil kesayangan aku tu. Nasib baik pakai kereta biasa je buatan Malaysia, kalau takkkk lagii banyakkkk laaa meleburrrrrr~ Hahahaha.
Alhamdulillah, ada kereta tu pon dah bersyukur, boleh bawak Mak, Mak Pak Mertua, adik-beradik, ipar duai, anak-anak buah. Alhamdulillah.

Disebabkan raya kali ni macam banyak aktiviti kat kampung nanti, so kitorang fikir untuk tukar tayar yang hampir nak botak tu.
So, ke kedai tayarlah kita seminggu sebelum balik kampung.

Tapi,

Sebelum beberapa hari nak tukar tayar tu, meter fuel kereta aku tu tunjukkan masalah yang entah apa-apa.
Start satu pagi tu lepas isi minyak dia punya meter tak naik sangat seperti biasa. Lepas tu berlarutan la beberapa hari meter tu tak betul. Kejap turun, kejap naik. Hahahaha.
Sampaikan ada satu tahap tu fuel range meter tu sampai bawah 10km. Kau rasa? Tak ke berdebar ke time bawak kereta? Hahahaha.

Makanya, kitorang tukar tayar brand yang murah je hari tu. Jadilah asalkan ada tayar untuk berputar.

Lepas settle tayar tu terus ke Perodua Service Center suruh cek meter pulak.
Masalah meter fuel tu - rupanya batery adalah kong ok! Nasib baik bukan sebab lain.
Memang dah lama tak tukar batery tu, nasib baik jugak dia tak datang problem tak boleh start kat mana-mana. Alhamdulillah.
*range km tinggal 9km. Berdebar ok! Hahahaha.


Ya, itulah kisah pengeluaran wang sebelum raya. Hahahaha.
Akhir kata, bye bye fulu$$$$$$$$$~

*#ootdSelipaqAdibas #hahahaha

Balik berpuasa di kampung & Review filem The Mummy 2017!

Last week, Khamis 8hb kitorang balik kampung, saja la balik bukak puasa dengan family walaupun hakikatnya tak lama lagi je akan balik raya pulak. Ya Allah, puasa kat kampung memang mencabar oke! Dengan panasnya, punyala dahaga! Dah macam duduk kat padang pasiaq. Hahaha.
Tapi yang bestnya kat Bazar ada jual air sedap! Tengah famous air Teh Tarik Cincau, ishhhh sedapnyaaa! Terasa lagi. Kalau bagi aku sebungkus RM5 henget tu boleh habiskan sorang kot (iolss peminat teh ais! Hahahaha)


Tapi jangan tak tau, weekend tu sempat jugak kitorang ni curik masa gi tengok filem The Mummy. Hehehe. Sanggup kannnn.

Synopsis : Nick Morton is a soldier of fortune who plunders ancient sites for timeless artifacts and sells them to the highest bidder. When Nick and his partner come under attack in the Middle East, the ensuing battle accidentally unearths Ahmanet, a betrayed Egyptian princess who was entombed under the desert for thousands of years. With her powers constantly evolving, Morton must now stop the resurrected monster as she embarks on a furious rampage through the streets of London.
My Words : Zaman cerita Mummy time Brandon Frasier dulu tu aku dah tak ingat oke! (Memang dasar pelupa Hahahahah) Tapi kali ni The Mummy 2017, hero pon dah tukar pulak bagi kat Tom Kuruss. Tapi background cerita dia lain, cerita kali ni terjadi pada zaman kini! Kat London lagiii tuu. 
Cerita pasal si Nick Morten yang seorang tentera dan bertugas di Iraq, tapi dia jugak kerja cari dan rompak artifak lama dan juai kat black market.
So, dia ngan kawan dia terjumpa satu tapak Mesir purba berpandukan peta yang dia curi dari pompuan archaeologist nama Jenny. So Jenny ni marah la, tapi dorang bertiga turun jugak dan jumpa satu kubur yang ada keranda firaun Ahmanet ni, tapi tenggelam dalam kolam mercury dipercayai untuk kurangkan kuasa mistik minah firaun tu.
Sebab masa dah suntuk, dorang keluarkan keranda tu dan bawak naik pesawat tentera, tapi on the way tu terjadi benda yang pelik, ada burung banyak langgar dan pesawat tu terhempas. Patutnya Nick tu mati sebab tak sempat keluar, tapi dia adalah masih hidup yee! Hahaha. Dia dah kena curse la, Ahmanet tu nakkan dia. Amboi nak yang hensem sajaaaa! Bahahaha.
Nak tau cerita seterusnya, boleh gi tengok!

Walaupun begitu, aku rasa cerita dia tipikal saja, cerita pasal firaun yang dihidupkan oleh manusia, dan firaun tu nak kuasai bumi ini. Tapi ending macam lain sikit la, ada twist sikit, maybe ada sequel lagi.

My Rate : 6.5/10. Best jugaaa



Sambung cerita balik Taiping,
malam tu Bazar Raya Taiping dah start penjual bukak gerai. Tapi kitorang jalan je tengok orang. Haha. Lepas tu gi singgah Bazar Cross Street (sebelah MPT tu), happening jugak la situ, memang tempat lepak orang ramai. Dulu masa baru bukak tak dak orang pon, sadis je tengok. Pandai gak la dorang promot & naiktaraf tempat ni jadi tempat riadah pada malam weekend.
Kitorang tak beli apa pon, tapi makanan beli la. Hahahhaha.
*Kat Bazar raya Taiping

*Boleh la naik jeep & naik kasut roda. Hahaha. @ Bazar Cross Street

*Carik makanannnnn. 

*Amboi diaaa! minum air jagung sedap! Hahaha.





Ok tu je, bye!
*Alololooo dia tu masam jeeee. Heheheh.

Pengalaman join TGV Movieclub selama ini & review filem Wonder Woman

Dulu masa TGV baru ada movieclub tu, aku tak teringin nak join sebab kena bayar agak mahal. Punyala dorang bukak table & panggil-panggil untuk join. Untuk join kena sign up for RM30 ye setahun, renewal fee for next year is RM10 (as in their FAQ).
Lepas tu bila fikir balik join je la sebab rasanya kitorang ni macam kuat tengok wayang kt TGV je, lagi pulak dah tau ada promotion MybankCard tiket for only RM10 tu kan, lagi la kitorang selalu tengok movie.
So time tu aku sign up online je, lepas tu aku ambik card kat counter dorang.
Lepas sign up tu, dapat la benefit yang movieclub ni bagi. Boleh cek SINI. Best la jugak, dapat redeem movies freebies, birthday freebies. Kira berbaloi la untuk the first RM30 tu.
Then, boleh collect point dari beli tiket & beli makanan kat food beverage counter dorang tu. So setakat ni dah banyak jugak aku redeem tiket movie guna point aku tu. Hahaha.
Plus, hari tu aku dapat pulak complimentary card renewal, so tak payah bayar renewal fee RM10 tu, dorang bagi free saja untuk renew card. Okeyla kan.

Anyhooo,
Hari tu kitorang tengok Wonder Woman, so aku redeem la tiket free for my birthday (bulan ni besday iolsss! hewhew). So dapat la 2 tiket free & popcorn. Hahaha, jimat!

Yang bestnya, boleh redeem online jugak, tak payah gi counter. Just beli online tiket macam biasa kat website TGV, then sampai step select harga & kuantiti tiket tu, pilih je option redeem freebies tu. Mudah je.
TQ TGV! MUAHH!


Ok jom kita selami cerita pasal Wonder Woman ni pulak,
*Lawa betui poster dia yang ni, terus nak besaqkan size kat sini hehehe.

Synposis : Before she was Wonder Woman (Gal Gadot), she was Diana, princess of the Amazons, trained to be an unconquerable warrior. Raised on a sheltered island paradise, Diana meets an American pilot (Chris Pine) who tells her about the massive conflict that's raging in the outside world. Convinced that she can stop the threat, Diana leaves her home for the first time. Fighting alongside men in a war to end all wars, she finally discovers her full powers and true destiny.
\
*Disebabkan takdak gambaq tiket, kita letak gambaq screenshot ini ja. Hahaha.

My Words : Lepas kemunculan secara stailonya dia ni kat dalam Batman Vs Superman tu, memang tertunggu la cerita dia ni. Sejujurnya aku tak tau pon sejarah dia ni macam mana, aku layan DC comic tu just layan Superman je kot hahaha.
Awal-awal cerita dah diceritakan pasal kisah mitos Greek ni, pasal dewa Zeus, Aries, semua tu, malas aku nak taip. Haha.
Secara ringkasnya, minah nama Diana ni adalah dari kaum Amazon (kaum yang dicipta Zeus untuk jadi penjaga dunia dan elakkan peperangan di kalangan manusia akan datang, dan disorokkan dari dunia luar supaya tak terjumpa Aries). Diana ni dah dilatih jadi pahlawan la.
So one day, ada sorang perisik lari dari pihak Jerman dan telah mendarat kat pulau Amazon ni, so orang Jerman pon jumpa jugak tempat dorang dan pertempuran pon terjadi. Diana ni punya favourite jeneral tu mati dalam pertempuran tu, so dia pon berazam la untuk stop perang dunia tu yang dia percaya disebabkan oleh Aries tu. So dia ke dunia luar untuk cari dewa Aries tu.
Lepas tu ape terjadi? Korang kena tengok! Hahaha.
Anyway, jalan cerita ok. Ada la lawak sikit sebab Diana tu tak pernah tengok dunia luar khen...

My Rate : 7.5/10 (Best! Tapi kalau korang nak boikot sebab Gal Gadot, SILAKAN)

*Cantik la diaaa



Poster Transformers dah keluar, harus tengok ok!
*Tadah taik optimes prime ka? Kahkahkah #lakisapani


Kisah Ramadhan 2017

Sekejap je dah masuk minggu ke dua puasa. Setakat ni aku ok je lagi, eh sebelum ni pon ok je puasa. Sahur aku bangun pukul 4 masak untuk Miki je, selalu masak nasik goreng je, tak pun dia mintak nak makan Indomee goreng tu, tak pun dia bosan dia nak makan nescafe + nestum saja. Aku macam biasa tak biasa makan berat-berat time sahur, selalu minum susu coklat ataupun ribena je, dan biskut atau kismis. Wah kalau macam ni hari-hari mesti kurus. Kahh! Hari tu baru 4 hari puasa Miki kata dah tak lalu nak makan nasik, aku jadi risau je sebab dia kan hantu nasik, so dia mintak nak makan bihun goreng je. Risau wehs! Tapi nasib baik sehari je dia tak lalu, sebab lepas hari tu semangat je makan nasik kembali. Hahaha lagi-lagi aku pancing dia buat ikan bakar dengan ayaq asam favourite dia. Fuhhh~

Anyway, last week kitorang baru berpeluang shopping groceries. Pergi time malam lepas berbuka, kitorang ke Giant je pun. Memang kelam kabut la membeli, sebab takut Giant tutup. Hahaha. Dapat beli barang dalam 2 beg ikea sederhana tu je dah nak dekat RM300 ok, hebat betul harga sekarang ni. Padahal ambik barang basic je. Tapi rasa macam banyak jugak la, sebab sampai rumah jenuh Miki angkut, terus tumbuh muscle! Hahaha.
*Seronok dia beli barang dapor ek hehehehe
*Bergerak laju sampaikan camera tak dapat caputure hahaha


Owh, dan setakat ni kitorang berjaya tak ke Pasar Ramadhan, macam taun lepas jugak la. Memang berbuka kitorang makan nasik je, tu pon dah kenyang gila. Tak payah kuih-kuih dah. But, lepas ni kalau teringin mungkin akan pergi jugak, tapi kena berpada-pada membeli jangan membaziaqqq! Itu semua napsu je sebab perut lapaqq. Kann??

Ok, selemat berpuasa everyone! 

Lepak di Genting Highlands - setelah sekian lama tak ke sana.

Sambung entry lepas balik dari Melaka ritu

Esoknya lepas balik dari Melaka tu, kitorang plan naik ke Genting pulak. Memang aku mintak cuti sebab Miki pon cuti, company dia memang bagi cuti on the 1st day of school every year, so kitorang takdak anak nak dihantar ke sekolah, jadinya jom la kita berjalan berdua. Aku search room kat http://www.rwgenting.com/home/ je  dua hari sebelum tu, dapat standard room for 1 night hanya RM78 sahaja ye, gila la murah. Tapi tu not included breakfast la, dan date kitorang pergi tu memang bukan peak season, if korang search randomly date yang off peak korang akan jumpa harga serendah RM40 something oke! Kalau choose peak season memang berganda (SANGAT berganda!) la harganya walaupun hanya standard room yang paling basic tu. Pandai betul dorang buat marketing. 

So hari tu lepas breakfast terus naik Genting. Sampai kat atas tu dia punya kabus tebal gila, memang tak nampak jalan. Dah la terlepas simpang nak masuk parking, lepas tu termasuk parking basement kot yang kecik sikit tu, then cari tak jumpa lak parking kosong, so terus keluar balik dan pusing balik cari parking yang lain. Dah la kabus tebal memang tak nampak signboard, bawak kete slow je la sebab nak baca signboard, last-last jumpa la parking masuk yang besar sikit dan banyak level. Parking kat Resort World Genting ni free je ye, tapi nasib la kalau dapat parking ke tak, tapi aku tengok ada je kot sebab banyak level. 

So sampai tu memang plan nak jenjalan dulu, tapi tercengang jugak la sebab dah lama tak pegi sana, lain sangat dah wehh! Memang lain, disebabkan banyak construction dah kat situ, lagi-lagi ada tambah skyway dan shopping mall baru, Sky Avenue. Kitorang pusing-pusing dalam tu sampai jumpa stesen skyway, so terus decide nak naik la gondola tanpa arah tuju, sampai bawah then terus patah balik tanpa kitorang turun pun, hahaha. Best sebab gondola baru, bau kedai lagi. Kahkahkah. Harga RM8/person for one way.
*Jalan-jalan kat Sky Avenue

*Tiket gondola.

*Gondola baru uolss, dan cantik sangat permandangan, walaupun berkabus hahaha.

*Boleh tau kan sapa yang paling excited. Hahaha.

Lepas tu, decide gi makan je. Cari makan kat area Hotel tu je. Nampak ada Lobby Cafe, area lobby tu. Harga makanan tak payah nak bising la, semua orang tau mahal harga kat Genting tu. Tapi kalau pandai guna voucher diskaun yang ada at least boleh la jimat sikit kan. Contoh, ada diskaun voucher kat hotel booking details email (pdf attachment), so baca la details booking sampai last and print, ada some discount voucher down there. Another one, boleh free register Genting Reward membership kat area casino tingkat berapa entah, boleh tanya orang kat situ kat mana nak register. So lepas register immediately dapat card member, so boleh guna mana-mana merchants dorang dan boleh kumpul point. Lagi satu kat Lobby Cafe tu dapat diskaun jugak untuk makanan. Jimat la sikit kan? 
*Aku makan nasik ayam je, Miki ambik nasik campur kuah kari. Sedap gak weh, maybe sebab makan di tempat sejuk, so memang lapaqqqq hahaha.

Lepas makan, jalan-jalan tengok indoor games je, sebab outdoor tu tak siap pun lagi, nanti dah siap harus datang k, tak sabarr nak tengok 20th Century Fox theme park, weuhuuu! Tak ada apa yang menarik pun indoor, kedai-kedai pun biasa je. Nasib baik ada Sky Avenue tu, so ada tempat la nak shopping ke kan, or cuci mata.

Dah sampai masa check in, memang mudah guna check in kiosk je. Ikut step, masukkan IC kita je then keluar lah segala room details and key card, senang je k, tak payah beratur. Lepas tu carilah korang kat mana room korang, punya banyak tower dan luas hotel ni, ya la kan dah ada title Guinness World Record for Largest Hotel in the World (by number of rooms). 
*Ikut je instructions. Senang.

*Terus keluar key card.

Bilik pon standard saja, kitorang ambik standard room, okelaaa. Bilik untuk tidur je pun, tak payah nak feeling honeymoon sangat la. Kahkahkah. 
*Ok jeee. Biasa dan selesa la jugak.

Petang tu dalam pukul 6 kitorang decide nak turun dan jenjalan lagi. Nak keluar pulak nak rasa betul-betul cuaca luar. Sampai area mana entah, memang ramai yang lepak situ, Ya Allah memang sejuk la! Siap mulut berasap, feeling oversea. Hahaha, padahal check suhu dalam 19c ke 20c je kot. Maybe sebab angin jugak kot so cuaca sejuk je. Yang si Miki gedik bukak jaket lepas tu dia tibai tergedik jerit mengada-ngada tu, rasa nak tumbuk oke! Bahahaha. Baru kat malaysia, kalau dia tu gi oversea tak tau la dia nak bawak perangai apa pulak! Hahahahaha.
*Sapa kata orang tembam tak boleh lompat? Hahhaha. 

*Suasana indoor games & shoplot situ. Kitorang jalan-jalan je, beli famous amos makan sambil jalan tengok orang. 

Malam tu kitorang makan kat Lobby Hotel tu lagi sebab sedap ok. Sebenarnya rasa sedap sebab lapar kot, ya la duk tempat sejuk kan, asyik rasa lapar ja. Ko sumbat apa pon habis je. Haha.
*Aku makan nasik lemak pulak, Miki makan nasik campur lagi, ko tengok dia punya nasik berapa bowl tu. Hahahaha.

Esoknya kitorang check out, nak check out senang je just drop key card kat kiosk serata laluan and lobby tu. Senang gila! I like!
*Masukkan je card. Senang! 


Bagi aku la, untuk masa sekarang ni tak yah pergi lagi pun tak apa sebab tak ada apa sangat pun kat situ, melainkan korang nak pergi berjudi la kan ahahhaha. Tapi kalau suka melepak kawasan sejuk boleh la naik, tapi kalau stay sana memang mati kutu la. Kitorang pon malam tu memang lepak bilik je tengok tv sebab tak tau dah nak buat apa kat bawah tu. TAPI, nanti dah siap theme park baru, memang HARUS pergi naik lagi ye! Kena plan cuti betul-betul oke!

Ok tu je percutian di Tahun Baru 2017. Dah bulan 6 baru nak publish. Hahaha. Tapi takdak orang baca pon, kita buat nota untuk sendiri-sendiri saja, nanti dah tua boleh baca. Bahaha.