Our Weekend : ke wayang hari puasa tak boleh makan popcorn. Review Pirates of the Caribbean Salazars Revenge

Yes, tiap minggu memang tengok wayang je. Ahad ritu sempat jugak tengok wayang lagi di bulan puasa. Memang bersabar je dengan bau-bauan popcorn uncle sebelah. Kahkahkah. Anyway, selamat berpuasa untuk semua! :)

Synopsis : Thrust into an all-new adventure, a down-on-his-luck Capt. Jack Sparrow feels the winds of ill-fortune blowing even more strongly when deadly ghost sailors led by his old nemesis, the evil Capt. Salazar, escape from the Devil's Triangle. Jack's only hope of survival lies in seeking out the legendary Trident of Poseidon, but to find it, he must forge an uneasy alliance with a brilliant and beautiful astronomer and a headstrong young man in the British navy.
My Words : Pirates of the Caribbean Salazars Revenge atau juga dikenali sebagai Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Ada dua tajuk, kerlasssss! Hahaha. Honestly aku bukan pengikut filem ni dulu-dulu tu, tapi tengok filem kali ni agak best la, eh bukan agak best, tapi MEMANG BEST! Ada watak baru iaitu Henry anak Will Turner (si Orlando Bloom tu la uolss), yang cari cara nak patahkan sumpahan ke atas bapaknya. So dia kena cari Jack Sparrow bengong tu.

Tapi satu hari time nak musnahkan kapal lanun, kapal dia buat silap pegi masuk gua berpuaka, then muncullah tentera laut Sepanyol yang berkaptenkan Salazar ni. Dia nak balas dendam kat Sparrow tu, tapi dia tak boleh keluar gua tu. So dia lepaskan Henry tu untuk bagi mesej kat Sparrow. Pada masa sama ada sorang minah ni nama Carina Smyth yang punya misi yang sama cari Trident of Poseidon tu, dan dia sangat genius baca peta. So dorang pegi la cari harta karun tu bersama-sama Sparrow tu.

Tapi kebengongan Jack Sparrow ni telah menyebabkan Salazar and Crew terlepas dari gua tu dan kejar si Jack ni. Haha. Lawak ok, macam-macam benda jadi kat dorang. Jalan cerita memang best la dan senang faham. Banyak cerita balik sejarah Jack tu dan Salazar, so boleh tengok muka Jack time muda. Bahhahaha. Owh, jangan lupa tunggu post credit scene, which is aku tak tunggu pun sebab lama sangat. Ingat ke tak ada rupanya ada. So, maybe another series? Rasanya mesti adaaa!

My Rate : 7.5/10 (Syiokk! harus tonton!)

*Sparrow muda remaja. 
*Hantu Salazar. Hahahha


Ok tu je, bai! Hahaha. baru perasan tak ambik gambar apa-apa pon, Lepas wayang terus balik je. 

Our weeekend : Review filem Colossal yang pelik, dan makan bihun sup yang sedap!

Hello, macam biasa weekend kitorang pergi tengok wayang dan jalan-jalan bakar kalori serta tambah semula kalori. Kahhhh! Hari tu sempat tengok cerita Colossal ni, jom review!

Synopsis : Gloria (Anne Hathaway) drinks too hard and parties too much. Her boyfriend has enough of it and throws her out. Gloria returns to her hometown, dreaming of making a new start, but instead revives her childhood friendship with Oscar (Jason Sudeikis), who runs a bar. After drinking a night away with Oscar and his friends, he wakes up to discover a gigantic monster rampaging through Seoul and realizes that somehow the monster is connected to her.
My words : Ok, cerita ni kalau tengok trailer nampak macam cerita lawak, tapi kalau dah tengok memang cerita ni agak pelik la sebenarnya, hahaha. Apa-apa pon kitorang tengok jugak sebab nak tau cerita raksasa apa ni, lagipun iolss minat si Anne tu.
Cerita pasal sorang pompuan ni nama Gloria (bukan gloria badak madagascar k) yang ketagih alkohol, pastu kena halau dengan bf dia. So dia balik la ke kampung dia. Then jumpa kawan lama dia nama Oscar. Oscar ni nampak baik je padahal dia sebenarnya penjeles tengok Gloria yang berjaya keluar ke bandar sementara dia kat kampung je bukak bar (ok la tu kan?).

Satu malam tu Gloria ni mabuk, then dia bangun dalam pukul 8 pagi time budak-budak gi sekolah tu, dia ada lalu kat satu playground ni, then terus balik dan tido. So lepas dia bangun tido, dia tengok kat TV ada news pasal raksasa kat Seoul, and dia sedar raksasa tu adalah dia! dia yang kontrol! Kahkahkah. Then dia kaji la time yang akan keluar raksasa tu, dan sebenarnya playground tu ada berhubung dengan satu kawasan kat Seoul, yang mana pada waktu yang sama dia lalu kat playground tu akan muncul raksasa tu kat Seoul tu.

Yang pasti dia tu raksasa baik dan comel k. Hahahhaa. Kalau nak tau kenapa kejadian tu berlaku kena tengok la sendiri.

Cerita ni agak konpius sebenarnya, banyak benda yang berlaku dalam setiap babak tu. Tapi berkait la penceritaan dia. Tapi bagi aku, filem ni adalah unik, kadang aku paham kadang tak paham. Hahaha.

My Rate : 6/10 (hokeyylaa layannn)

*Cute je hahaha

*Takdak orang hahaha


Balik dari wayang kitorang carik makan petang. Tetiba terus gi cari bihun sup. Sodappp!

Ok, tu je, byeee! 

Balik Tepeng tengok Guardian of The Galaxy, hari tu pulak tengok Alien. Semua berkaitan angkasa lepas. Gitueww!

Hai, lama tak update. Aku perasan lepas yang minggu aku cuti tu agak kritikal la jugak kerja setiap hari datang secara tiba-tiba, kebanyakannya kena develope sistem pada masa yang singkat, fuhhhh! Bertabahlah. Tapi apa-apa pun nak update pasal filem yang dah tengok setakat ni.
Last week of April tu kitorang cuti seminggu, memang tak pegi mana just balik kampung saja. So 27hb April ajak adik-adik ipaq pergi tengok wayang beramai-ramai. First time tengok kat TGV Aeon Mall Taiping. Memang syiok la tak da orang hahahha.

Guardians of the Galaxy Vol 2
Synopsis : Peter Quill and his fellow Guardians are hired by a powerful alien race, the Sovereign, to protect their precious batteries from invaders. When it is discovered that Rocket has stolen the items they were sent to guard, the Sovereign dispatch their armada to search for vengeance. As the Guardians try to escape, the mystery of Peter's parentage is revealed.
My words : memang tertunggu la cerita ni, aku suka Star-lord yang hesem dan selamber hahahaha. Anyway, cerita kali ni lebih nak cerita pasal bapak si Peter tu la, bapak dia ada motif ok. Jalan cerita titpikal saja, dan boleh diagak. Aku ni memang senang nak agak jalan cerita sesuatu filem, entahlah - maybe aku punya kelebihan kot. So lepas tengok movie ada rasa biasa-biasa je movie tu. Kahkahkah. BUT, cerita kali ni masih ada unsur lawak, macam biasa la kan. Dan setiap watak kali ni lebih jelas character dorang tu, contohnya Drax - lawak dan happening je mamat ni sebenarnya. Ada jugak watak baru kali ni. Sountrack memang best sebab lagu-lagu lama tu. Layan gak laaa. Owh, lepas habis movie macam biasa ada post-credit scenes, ada 5 hokeyyyy!. So jangan keluar dari hall lagi!
My rate : 8/10 (bestttttttt)

*TGV Aeon Taiping warna merah pulak

*Amboi miki.... hahaha

*Poster ni lawa wehhhhh!!!!

*Lepas wayang kita pergi carik makan. Time ni nak beli popia basah tapi tutup la pulak, tengok mee combat pon tutup, terus makan mee mamak. Sodap jugak weh! Ni kat bawah bangunan larut, sapa orang tepeng tauuu laaaa
.
.
.
.
.


So last week, 13hb May - tengok cerita Alien Covenant pulak.

Synopsis : Bound for a remote planet on the far side of the galaxy, members (Katherine Waterston, Billy Crudup) of the colony ship Covenant discover what they think to be an uncharted paradise. While there, they meet David (Michael Fassbender), the synthetic survivor of the doomed Prometheus expedition. The mysterious world soon turns dark and dangerous when a hostile alien life-form forces the crew into a deadly fight for survival.
My words : Honestly aku rasa aku tak layan (or tak ingat penah tengok ke tak, hahaha) pon sequel yang dulu tu (filem Prometheus), tapi untuk cerita ni aku paham la jugak. Lepas 10 tahun crew Prometheus tu hilang, kali ni satu colony manusia  ada misi untuk buat colony baru kat satu planet. Tapi tiba-tiba kapal dorang rosak & kapten asal mati. So ada la kapten baru, nama dia Oram (Kahkahkah). Time tengah repair tu dorang dengar ada satu signal lagu lama. So dorang pegi la nak tengok if tempat/planet tu ok ke tak. So time sampai tu ada la yang kena parasit alien tu, memang menakutkan la jugak.
Dalam filem ni habis la dia kupas apa terjadi kat Dr Shaw (from filem Prometheus) tu, so bagi aku lepas dia jumpa si David tu aku rasa cerita ni dah bosan sikit, maybe sebab aku tak tengok previous film kot. BUT, macam biasa filem ni boleh dijangka, plot twist kat hujung pon aku dah boleh jangka (kan aku cakap aku terel bahahahha).
Tapi ada yang kata kejam je babak-babak dalam tu (filem ni rate strict for 18yrs above), tapi aku rasa biasa je (wah berlagak sangat ni!! hahahaha), ataupun sebenarnya ada babak yang kena potong dah ke sebab terlalu kejam? Hurmmm. Tunggu next sequel pulak macam mana.
My rate : 6.5/10 (hokeyylaaaa)

*Dia ni dah menggila makan dipper tu wehs. dah buat muka macam tu, kau rasaa? Memang dia makan sorang laaa taknak kongsi. Hahaha

*Lepas movie makan mekdi pulakss. Ishh!