Kita ke Melaka lagi on New Year - review on Imperial Heritage Hotel. First time rasa Coconut Shake & Keria Gula Melaka Batu Berendam.

Tadi bukak folder gambar kat hard disk baru perasan ada entry pergi Melaka time new year ritu tak update kat sini, and lepas tu pergi Genting jugak. Sebenarnya banyak lagi entry nak update, tapi satu-satu la kot sebab busy kadang tak sempat nak mengarang entry. Hewhew.
Anyhoo, kitorang pergi Melaka ni selepas 3 minggu kitorang berjalan kat Melaka time week kenduri Aishah kat Johor bulan 12 dulu tu (entry kat sini). Memang duration yang singkat la untuk pergi ke tempat yang sama sampaikan memang ada rasa bosan tu jugak. Hahaha. Sebenarnya pergi Melaka sebab nak ambik barang Adik yang dah habis study kat UTEM, so siapa lagi nak angkut kan kalau bukan kakak kesayangan dia ni la yang harus pergi. 
Untuk mengelakkan bosan lepak Melaka, kitorang plan la book hotel yang ok dan dekat dengan mall. So we chose Imperial Heritage Melaka, betul-betul berhadapan dengan Dataran Pahlawan mall tu. Time tu book guna expedia sebab antara website yang murah on the date, dapat harga RM228.96 (without breakfast, sebab memang plan nak bangun lambat, no rush!)

my review for the hotel :

  • Hotel nice and clean. Strategic location sebab betul-betul seberang jalan ke mall dan some other attraction, walking distance.
  • Parking kereta pun ada je, tapi if tengah ramai orang maybe a little bit crowded la.
  • Check in dia tulis pukul 3pm, then sampai lobby tengok orang punya la ramai tengah queue, dah ramai tu confirmla lambatttt kannn, almost 1 hour queueing because of the public holiday I think. Not sure if weekday also same like that. Please improve your service!
  • Sampai je turn nak check in dia kata room tak ready lagi. Aiyoooo! Dia kata dalam pukul 5 akan ready. WHAT??? So kitorang kata kalau macam ni please let us check out tomorrow a little bit late, which is kitorang still check out awal pon, saja je provoke. Kahkah. (Patutnya mintak breakfast free je kan? Hurmm). And kitorang mintak room view yang best, and dapat view mall tu la. Ok latteww.
  • Room condition is A, but a little bit small I think. But Im ok je as long as room and toilet is clean, and the aircond is functioning well.
*Ko tengok tu dia punya kuat selpie. Gilaa hahahaha.

*Hensemnya laki sapani? Hekhek

*Agak kecik la tapi ok sangat. Furniture baru!

*Dari dalam toilet boleh intai orang luar. Hahaha. Duk tengok cerita pe tu mokkk?

*The view from our room, berhadapan dengan Dataran Pahlawan mall. Kat sana tu Hatten Hotel, ingat nak duk situ TAPI.....


Actually, sebelum check in hotel tu kitorang dah meronda dah area situ, so sampai je terus cari makan tempat biasa - Restoran Asam Pedas Selera Kampung. Si Miki kata if datang Melaka lagi nak makan asam pedas situ jeee, ok fine. Dia ni jenis tak tau nak try tempat lain pulak. Hahaha.
*Kali ni kita ambik udang goreng pulak, memang sedap dan besaq uolsss! Harga pon haruslah besaq jugak. Kahkahkah.

Yes, lepas makan ayuhlah kita berjalan membuang kalori ya, jalan-jalan area A Famosa tu, yang trip sebelum tu tak jalan-jalan situ pun and tangkap gambar.
*Hover betul. Laki sapani?

*Dah kenapa??? Hahaha.

*Boleh pulak terjumpa kawan dia. 

So malam tu kita makan kat restoran dalam mall saja, lepas makan kita tapau lagi KFC bawak balik bilik. Hahaha dasar kuat makan kannn. Sambut new year malam tu dalam bilik sajalah, sambil tiduq. Hahahhahaha nampak sangat dah tua tak sanggup tunggu bunga api, dengar bunga api sayup-sayup je sambil mata terpejam bahahhahahaha.


Esoknya... 1 January 2017,

Lepas checkout kau rasa kitorang akan makan kat mana? YAAAA, makan kat kedai Asam Pedas Selera Kampung lagi oke! Kan dah kata Miki dah ketagih makan situ. Hahahahhaha.
*The kedai, and the lauksss on the day. Udang lagiiiii

*Semangat betul. Laki sapenii?? Hahahaha

Lepas tu terus ke rumah sewa adik, tapi sebelum tu memang dah google nak minum coconut shake dan makan keria gula melaka Batu Berendam, nasib baik on the way yang sama je ke rumah sewa adik. Nampaknya pasangan ini tak kenyang lagi ye walaupun lepas makan nasik, haha.

Sampai je area situ memang ramai orang dah beratur rupanya, time tu dalam pukul 2. Gigih jugak la beratur dalam panas terik tu, Miki beratur beli coconut shake, aku lak beratur beli keria. Beratur dalam setengah jam jugak la untuk keria tu, coconut shake tu kejap je sebab dorang buat laju. Keria tu nak kena tunggu masak jugak. So beli la untuk kitorang 10 ketul dan untuk adik dan kawan-kawan dia 15 ketul. 
*Beratur 

*Sambil beratur minum coconut shake, lega weh! Ada jugak jual donut besaq tapi orang tetap beli keria ja. 

*Sedapnyaaa! Nakkkkkkkkkkk

10 ketul RM6. Ok la kan dengan kebsarannya. Agak gemuk jugak keria ni. Aku ingat ke Miki ni tak minat sangat, rupanya dia yang makan banyakkk! Kitorang buat bekal on the way balik ke KL la kononnya, tapi sampai Freeport A Famosa Outlet dah habis ok, Hahaha. Kalau tau beli 30 ketul! 

Anyway, kitorang sebelum balik KL singgah outlet tu, tak ada apa yang best sangat pun. Aku tak beli apa pon, macam kurang berminat nak beli kat Outlet. Hurmm.
*Tapi tempat cantikkk!



Ok, tu je la cerita ke Melaka kitorang. Kahkahkah. Bosan kan?

Our Weekend : Jalan-jalan Pavillion dan sekitarnya. Esoknya tengok Ghost In The Shell.

Yess, sebelum kemana-mana, pagi tu kitorang breakfast ala-ala pantai timur gitu. Sodap k. Lama tak makan nasik kerabu. Hewhew.
*Dia makan nasik dagang.

Kitorang dah lama tak ke Pavillion. Saja rasa nak lepak situ, dan nak shopping cari barang, end up tak beli sangat pon sebab tak ada yang best, macam tu la kan, kalau tengah ada duit kita nak shopping mesti tak ada yang berkenan, tapi kalau tengah tak ada duit sangat tu, kalau jalan-jalan je mesti ada berkenan. Hahaha. Bertabahlah.
So Sabtu tu pergi Pavillion dan park kat situ, selalu kitorang park kat Fahrenheit je tapi hari tu saja mengada park kat Pavillion. Mendapat la kan. Hahaha, tapi ok je. Bagi aku kalau kau dah nak keluar tak payah nak kecoh sangat mahal ke apa, kalau rasa mahal tak payah keluar, tak pun gi je naik public, banyak je choice kan. Ni ada jenis nak melalak je kejenya. Anyway, kalau dah ke area situ kompom akan ke Fahrenheit - masuk Uniqlo dan ke Lot 10 - masuk H&M. Bajet dapat la apa-apa kat H&M tapi tak ada jugak. Jumpa baju best je la kat Uniqlo. Dah la hari tu pakai baju H&M jugak, so agak malu sikit la takut orang perasan ada baju sama dalam tu. Hahaha.

So lepas tu terus ke Pavillion balik makan kat food court je, tak tau nak makan apa. Kalau dah tak tau nak makan ape tu, kompom la aku akan cari nasik ayam. Haha senangggg. Dan beli Longan Ice kat situ, sedapppp dan simple. I loike!

Keluar mall dah malam pun, terus ajak Miki gi Dorai makan sup dan nasik lemak. Sini pon dah lama tak pergi. Heaven betul, nasik lemak sedap, masih rasa seperti dahulu.
*Semangat Miki makan, 4 bungkus dia bedal hahaha. Tu sup daging, sodappp
.
.
.
Esoknya Ahad, dah plan nak tengok movie Ghost In The Shell. So ke TGV KLCC la kita. Sebelum movie macam biasa cuci mata dan konon nak sambung shopping jugak, tapi sama je mesti tak ada yang berkenan. Hahaha. Ingat nak cari jeans kat M&S tapi nan hado yang aku nak, mana pergi ntah, yang ada semua yang aku dah ada. Aku suka jeans situ sebab selesa dan betul-betul fit ngan aku, tak payah nak otter kaki sebab ada choice untuk kepanjangan jeans tu, paham tak??? Kain pon ok, tahan lama. Jeans aku pakai sekarang masih ok ye, berkualiti sangattt. Hehe.

Ok lah, jom tengok review Ghost In The Shell,

Synopsis : In the near future, Major is the first of her kind: a human who is cyber-enhanced to be a perfect soldier devoted to stopping the world's most dangerous criminals. When terrorism reaches a new level that includes the ability to hack into people's minds and control them, Major is uniquely qualified to stop it. As she prepares to face a new enemy, Major discovers that her life was stolen instead of saved. Now, she will stop at nothing to recover her past while punishing those who did this to her.

My words : Sebenarnya aku tak tau pon citer ni dari anime. Hahahaha. Aku ni layan anime comel-comel je, yang lasak-lasak macam cerita ni tak tau sangat. Hahahah. Cerita ni sebenarnya best ok, cerita pasal masa hadapan yang maju gilaaa. Aku ada terbaca yang katanya dapat kritikan jugak sebab pilih pelakon minah salleh, haha  tapi ape-ape je la kan, yang penting Scarlett Johansson tuuuu. So cerita ni pasal masa hadapan yang maju gilosss sampaikan orang masa tu boleh dapat sebarang anggota badan yang boleh modified secara sibernatik. So ada satu company ni nama Hanka yang buat eksperimen pindahkan otak manusia ke dalam badan sibernatik - makanya fizikal adalah kuat tapi masih ada otak manusia gituueww. So si Major cantik dan terel ni pon terhasil la dari eksperimen tu.

Pastu nak jadikan cerita ada la sorang hacker ni yang buat onar dan bunuh dorang punya saintis, so Major ni ngan team dia pi cari la last-last rupanya hacker tu adalah .............. nak tau gi tengok sendiri. Malas nak taip hahaha.

Anywayyyy, jalan cerita ni sangat simple ye, untuk aku yang tak follow anime ni memang senang je nak predict. Tapi best laa cerita ni tak berat sangat. CGI semua tiptop. Aku suka tengok scene city pada masa hadapan yang dorang buat kat dalam cerita ni, nampak real tapi serabut la jugak, pastu terfikir macam tu ke nanti kita punya future? Hurmmm.

My rate : 7/10. Bestt!!!. 
Tapi TGV KLCC sila baiki hall anda, rasa tak selesa sebab seat tak best dan dah koyak rabak. Tahun bila TGV situ bukak weh? Tak pernah buat renovation ke???? Demnnn!
.
.
.
.
.

Dan weekend tu dapat gambar whatsapp my anak buah masuk sukaneka. Hahaha. Comel je, yang si kecik ngan abahnya masuk acara pakaikan baju baby paling pantas, dapat no dua. Kahkah, tak sangka aku ada game macam gitu. Dannnn rindunya rasaaaa kat dorang bertiga tu, tak sabaq nak balik Tepeng!


Our Weekend : Movie Beauty & The Beast dan ber-SamYang!

Setelah berminggu drama penayangan Beauty & The Beast berlangsung, akhirnya dapat jugak orang Malaysia tengok cerita ni kan. Malas nak ulas benda issue g*# tu nanti kita kena kecam lak, nanti ada yang kata kita ni 'bagus sangat ke nak komen?' ataupun 'ko dah kenapa nak sokong golongan tu?'. Apa-apa pun aku tak kisah, lantak korang la nak jadi hantu atau buaya. Hahahaha.

So, last weekend Sabtu (1 April 2017) sempat jugak tengok filem tu. Walaupun dapat seat kat row D, depan jugak weh! Ni semua pasal 3 orang beratur kat depan kitorang tu proses nak  beli tiket punya la lama. So kalau dah lama tu mesti kat kaunter lain dah choose seat yang best kat belakang dah, tinggallah kitorang terpaksa duduk kat seat depan. Hahaha tensenn! Padahal kitorang kat lane Maybank priority tu, still lambat. I dont know la, kenapa orang kalau kat kaunter tiket lama benar, ko tak plan ke siap-siap nak tengok cerita apa, pukul berapa. Cubala plan dulu, ko tengok time movie ko nak tengok tu pukul berapa, let say if dah full time yang ko nak tu, ko siap-siap la plan backup nak tukar tengok next session or tengok movie lain ke. Kitorang pernah skali tengok dan dengar ada budak perempuan dua orang kat tiket kaunter siap tanya budak kaunter tu cerita yang dorang nak tengok tu pasal apa, siap budak kaunter tu bagi sinopsis ok! KAU DAH KENAPA???????? Kesian orang belakang kena tunggu lama. Bodoh tak bertempat tu, kau tengok youtube je la trailer cerita tu tak pon ko google je synopsis. Kalau memang rumah kat hutan tak ada line boleh dimaafkan la, ni tak, aku tengok melawa je pakaiannya. Sedih!

Yang haritu pulak, ada nyonya tu lama sebab apa entah, ada problem ke atau bodoh tak tau nak register member kad ke apa, budak kaunter siap tengok kat phone dia lagi. Ni jenis spesis geng pemalas nak membaca la ni, kau kalau tak tau kau search je kat website semua benda ada kot, full of information!

Entahlah, memang ramai kita jumpa golongan macam tu, yang jenis tak pernah rasa bersalah macam tu la. Kalau kitorang memang pantas je, kalau dah kat kaunter kitorang terus cakap "beauty & the beast, pukul 5 suku, dua orang". Zapppsss pantas! Tak sempat budak tu nak tnya. Bahhahaha. Then, dia tunjuk screen seat, choose je la nak duk tepi ke tengah ke. Bagi kad, swap saja. Setelllll!


Anyway, lets tengok sysnopsis filem Beauty & the Beast.

Synopsis : Belle (Emma Watson), a bright, beautiful and independent young woman, is taken prisoner by a beast (Dan Stevens) in its castle. Despite her fears, she befriends the castle's enchanted staff and learns to look beyond the beast's hideous exterior, allowing her to recognize the kind heart and soul of the true prince that hides on the inside.

My words : Siapa je yang tak suka cerita fantasy disney princess kan, walaupun kita dah tau pun jalan ceritanya. Tapi yang nak tengok sangat sebab Emma Watson agaknya. Hahaha. Bagi aku ok la cerita dia, sama dengan yang version animation. Tapi aku ni kurang sikit la cerita musical ni, kalau satu dua lagu ok lagi, ni macam banyak je lagunya. Lagi-lagi time nyanyi tu tak letak lirik aku tak dapat tangkap jelas apa dorang nyanyi. Hahahaha. Tapi cgi semua ok dan lawa la. OK laaaaa. Pasal isu g*# tu, tak dak apa-apa pun. Kalau orang tak paham tak perasan pun. Kahkahkah.

My rate : 7/10. Hokkeyyy saja.


*Jadi pengguna bijak guna kupon kat bekas popcorn tu, dapat la jimat sikit kan. 

Miki : Mok, ambik gambo bik ni pegang hotdog tgv mahai.
Ems : Ya la, memang muka ko je kat blog ni. Hahahaha.


Lepas tu sebelum balik kitorang carik samyang. Hahaha, teringin nak rasa lepas tengok ada juai kat Speedmart, and kat Speedmart lagi murah yang jenis dalam mangkuk ni, yang kitorang beli ni kat Aeon mahal sikit. Balik rumah terus makan dan baruku tahu la kepedasan dia, pedas jugak tapi ok la untuk kitorang yang tahan pedas ni. Pedas dia terasa lepas makan, memang meniup bibiaq ja la. Si Miki paling kecoh sekali, hahahahha.
*SamYang kari tu memang terasa kari pekat (memanglah kannnnn, hahahha), nanti nak try yang lain pulak.