Our Weekend : Movie review Power Rangers & Life. Beserta makan di Kudu Bin Abdul dan jalan-jalan. Wah, panjangnya tajuk!

Hai, kita kembali lagi dalam nota weekend bersama pasangan pakar-melawat-mall, ems & miki. Bahaha. Macam biasa weekend kitorang akan habiskan masa di mall serata KL (taklah serata sangat sebab balik-balik mall yang sama ja). 

So, Sabtu (25 March), kitorang plan nak tengok Power Rangers yang sekian lama dah ditunggu-tunggu. Tapi kali ni kita bawak Miss Jz si kawan baik untuk bersama tengok citer ni sebab lama dah tak jumpa, plus beliau ada kat KL. Weuhuu! So sampai terus gi kaunter beli tiket RM10. 

*Sempat tukar kad baru. Kena tambah rm5 sahaja. Ok la sebab lawa la sikit, lagipun ada date cerita Power Rangers 23 Mac sempena my mom's birthday! Hehe

*Krikk Krikkk

*My husband plus bestfriend for life! 

Sementara tunggu Miss Jz, sempat jalan-jalan window shopping sahaja. Bolehla bakar kalori ye dakk?
*Mamat ni kata nak tengok jacket sebab jacket lama dah ketat. Nampak sangat semakin happy hidup dengan isteri tercinta. Kahkahh!

*Yeay! Ini dia Miss Jz my bff! 


SYNOPSIS : After finding out that their small town of Angel Grove, as well as the world, is about to be destroyed by an alien force, five ordinary high school kids must overcome their real-life issues as they are the only ones who can save the planet. They will have to defeat Rita Repulsa by banding together as the Power Rangers.

My words : Sebenarnya aku dah tak ingat sangat nama watak-watak dorang tu, lama dah kan, cerita zaman kecik dulu kot. Lagi pun cerita dia dulu sama je melawan orang jahat tu tiap-tiap episod. Hahaha. Tapi yang version baru keluar kat wayang ni memang excited la nak tengok, sebab nak tau apa yang dorang dah tambah dalam movie ni dan effect apa yang dorang buat, takkan effect sama macam dulu kot yang boleh menarik minat dan memperbodohkan budak-budak 90an time tu. Hahaha. Jalan cerita biasa je, sangat tipikal bagi cerita adiwira. Gituuu! Tak yah harap benda yang sangat best la, sebab cerita dia ni macam untuk pengenalan je macam mana dorang jadi power rangers tu. So maybe if akan ada sequel, maybe aku akan tengok untuk feel the different effect for the next sequel. Of course jalan cerita masih tetap sama iaitu melawan musuh si Rita tu, tapi kalau dorang terel tambah thrill dan permainan emosi yang lebih baik, kompom meletop pompommm! 

Owh, lagi satu time tengok ni kat TGV KLCC, belakang kitorang ada satu family yang bawak anak-anak kecik okee, lepas tu bising dan tendang-tendang kerusi kitorang. KAU RASA NAK BUAT APA? AKU RASA NAK LEMPANG JEEEE! 

My rate : 6.5/10. Hurm bolehlah.


*Yass, lepas movie lepak Wendys makan ayam dan burger! First time aku makan sini hahaha, kampung sangatttt.

*Krik krikkkkkk. Sempat men-try bajuuu.



NEXT,

Ahad (26 March), kitorang berduaan pulak plan gi tengok cerita LIFE. Honestly aku tak tau ni cerita apa sebenarnya, tapi memang agak-agak jugak la pasal alam angkasa lepas dan alien. Layankan je la. Tapi sebelum itu, moh le kite makan dulu. Ada mamat tu teringin makan di Kudu Bin Abdul. 

*Seronok dia beratur. Aku suh dia ambikkan je lauk untuk aku, aku punya senang je letak kuah campur, ikan goreng dan bendi. Setel.

*Nampak tak kegembiraan itu? Hahaha.
Miki : Makan macam ni la murah, selalu mengada ambik lamb shank. 

*Lepas makan terus ke Sunway Putra Mall untuk ke TGV. Beli tiket RM10 lagi. Hahaha. Dan seterusnya popcorn untuk kudapan. Sukanya aku dengan box baru dorang, senang nak pegang dan gambar Pink Rangers disitu. 

*Posing dulu kat Hall 3. Dia tu kalau buat perangai memang terel!


SYNOPSIS : Astronauts (Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds) aboard the International Space Station are on the cutting edge of one of the most important discoveries in human history: the first evidence of extraterrestrial life on Mars. As members of the crew conduct their research, the rapidly evolving life-form proves far more intelligent and terrifying than anyone could have imagined.

My Words : Yesss, betul aku cakap cerita pasal alien macam sotong sebab ada tangan banyak dan lembek-lembek gitu. Hahahaha. Cerita dorang kena dapatkan satu satelit yang ada sample tanah kat Mars. Kat sample tu ada satu sel yang dikatakan hidup dan hibernate kat Mars. Dorang try hidupkan sel sebab untuk kajian la kan, tapi tak jadi weh, benda tu jadi terel dan pembunuh dan jadi semakin besaq. Gilalah! Memang berdebar-debar ok tengok cerita ni. Rasa geram je sebab kebal sangat alien tu, tapi bila pikirkan balik sebenarnya dorang tak ada enough tools untuk bunuh pun, sebab macam-macam yang jadi sepanjang kejadian tu. Ending cerita ni - kalau siapa yang boleh agak ending dia macam mana, memang terel la macam aku. Hahahahaha. Aku terel okeee! Bahahaha.

My rate : 8/10. Best dan berdebar! 


Lepas movie, kitorang jalan-jalan ke Jalan TAR sebab nak membuang masa kerana Miki kata "malam ni tak ada game bola, so boleh balik lambat". Iyalahhhhh. Sepanjang jalan area situ asyik la kata macam nak raya pulak rasanya. Hahaha. 

Akhir sekali terimalah pose sebelah lori mangga daripada Miki. Hahahha.



Byee!

Our Weekend : Movie review - Logan & Kong

Macam biasa kalau weekend kitorang akan ke panggung. Wah, sembang macam kaki wayang sangat kan, padahal tengok movie tertentu yang agak-agak best saja. Rasanya kalau kaki wayang sejati mesti tengok semua filem kot. Memang kopak la kite kalau macam tu. Hahaha.

Dua weekend lepas (5 Mac) tengok filem Logan. To be honest I'm not a Wolverine follower (betul ke aku eja tu? Haha malas nak google). Tapi nak tengok ni sebab ni last kan Si Jackman ni berlakon jadi Wolverine, plus tengok review orang kata best, plus si Miki dah lama aim this movie dan ajak aku. So iolsss follow je, tak kisah pon sebab RM10 je per ticket. Hahaha. ANYWAY, uolsss ni please la guna kelebihan di TGV dan promo Maybank Card tu yang dapat RM10/ticket from 12pm-6pm (if you plan to watch between this time la kan), sedih iolss tengok harga ticket yang sebenar. Mahal sangat tau, tu belum beli Popcorn lagi. Sobss. Tu belum bawak anak-anak lagi. Sobss.

Ok, back to my story - before tengok wayang macam biasa la makan dulu. Kitorang ni memang suka tak breakfast dan terus brunch sebelum tengok wayang. Makan sekali banyak punya, pelahap. Kalau sesiapa dah tau, aku ni peminat nasik ayam. Hahaha. Nasib baik dapat memujuk Miki untuk makan nasik ayam ter-feveret aku iaitu The Chicken Rice Shop ~ bukan sekadar nasik ayam *insert bunyi ayam jantan here* . Sedapnyaaaaaaaa.


SYNOPSIS: Logan is caring for an ailing Professor X in the near future while hiding out at the Mexican border. But when a young mutant arrives, chased by dark forces, Logan`s attempt to hide from the world and his legacy are shattered. (source - https://www.tgv.com.my/movies/logan-HO00006239)

My words : Alamak, cerita ni sedih sangat weh, hampir menitik air mata. Jalan cerita pon ok, paham la untuk aku yang bukan follower ni kan. Semua watak sangat best - Wolverine memang  macam tak nak enjoy life dah, dah taknak ambik tau pasal orang, Prof X pulak memang dah tak sihat dan dah tua sangat, dia macam nak menikmati saat-saat akhir kehidupan dia je. Si Laura pun best, terel. Watak-watak jahat pon menjadi je. Tapi part sedih tengok Logan la jaga betul Prof X macam ayah dia, pastu dah last-last tu sedih tengok Logan ngan Laura. Oke, tak nak jadi spoiler nanti ada orang marah. Hahhaha. Cerita ni rated 18+ oke sebab ganas, selamba je penggal kepala macam  tu. Haha. Dah habis cerita, kitorang pon gigih jugak tunggu credit time habis cerita tu tapi takdak ye, ramai gak yang tuggu time tu, ya la cerita Marvel kan.. Huhu.

My rate : 8.5/10. Best!

Lepas wayang kitorang makan lagi, mengopi pulakkk. Hahaha. Memang dasar kuat makan kan, lepas tu round lagi. Tempat fave kitorang adalah masuk kedai sukan walaupunnnnnn~ 
*Mengopi di Oldtown je pung. 

 
*Sempat mamat ni tau, padahal tak bersukan pon. Kahhh!




OK, Next!

*Paddlepop sangat laki aku ni. Hahahaha. 'I'm married, I'm married' katanya (tiru Vivy Yusof. Bahahaha)

Last weekend (11 Mac) pulak gi tengok citer Kong: Skull Island. Pasal King Kong gergasi tu la kan. macam biasa beli tiket RM10 di TGV. Hahaha. Owh time tu gi tengok kat Sunway Putra Mall. Aku suka betul gi situ sebab tak ramai sangat orang. Kitorang pernah stay kat Sunway Putra Hotel jugak - attach sekali ngan Mall tu. Nanti aku review hotel tu pulak k.

Hari kitorang pergi tu ada la audition berlakon DFKL tu, ada la Kak Ogy ngan Sheila Rusly tu, lawa oke Sheila Rusly, pelolessss sangattt. Ramai gak orang yang gigih nak jadi pelakon weh, bagus betul dorang ni. Kalau aku, lupakan je la, berdiri belakang pentas pon dah ketaq lutut. Kahkah. 
*Nescafe free kat event audition tu. Yasssss~ padahal bukan tengok pon orang audiotion, just melalui jalan area situ je pon hahaha.

SYNOPSIS: A team of explorers discover a treacherous and prehistoric island, where they encounter the gigantic King Kong. They soon realise Kong is not the only mysterious creature living on the island. (Source : https://www.tgv.com.my/movies/kong-skull-island-HO00006300)

My words : Cerita pasal sekumpulan orang yang nak kaji apa yang ada kat pulau ni, so jumpa la dorang ngan Kong raksasa besar tu. Tempat ni memang tempat raksasa besar weh, semua pon besar. Hahhaha. Dalam cerita ni ramai la yang mati, kenapa dorang mati? Sape yang bunuh? Kenapa Kong ganas begitu? Yang tu kena tengok sendiri ok. Nanti baru tau kenapa dengan Kong tu. Aku tak nak kasi spoiler la. Apa-apa pun, aku rasa cerita ni agak kureng la sebab aku tak rasa berdebar dan aku boleh agak apa yang akan terjadi. (Gitueww, ko bajet ko pakar menulis skrip ke ape? Hahahha). Yang tak boleh blah, ada pulak watak Samuel tu berdendam ngan Kong. I was like - Helloooo~ ko tu besar lubang hidung Kong je kot. Kong hembus hingus je ko boleh terpelanting dan mati kot. Hahhaha.

My rate : 6/10. So-so!


Lepas movie, rasa macam tak puas jalan. So tempat biasa kitorang adalah ke KLCC pulak. Paling suka sebab parking senang dan tak jem langsung. So, dinner kat situ je, dan window shopping se-round dua. Oh, i've been eyeing on this at Sephora,
*Tunggu bonus kita rembat. Sangat suka sebab compact, boleh bawak travel dan bau dia macam cokolat. I is loveee. 



Ok, tu je. Bye! :)