Taylor Swift - Back To December


I'm so glad you made time to see me.
How's life? Tell me how's your family?
I haven't seen them in a while.
You've been good, busier than ever,
We small talk, work and the weather,
Your guard is up and I know why.
Because the last time you saw me
Is still burned in the back of your mind.
You gave me roses and I left them there to die.

So this is me swallowing my pride,
Standing in front of you saying, "I'm sorry for that night,"
And I go back to December all the time.
It turns out freedom ain't nothing but missing you.
Wishing I'd realized what I had when you were mine.
I'd go back to December, turn around and make it all right.
I go back to December all the time.

These days I haven't been sleeping,
Staying up, playing back myself leavin'.
When your birthday passed and I didn't call.
And I think about summer, all the beautiful times,
I watched you laughing from the passenger side.
Realized I loved you in the fall.

And then the cold came, the dark days when fear crept into my mind
You gave me all your love and all I gave you was "Goodbye".

So this is me swallowing my pride
Standing in front of you saying, "I'm sorry for that night."
And I go back to December all the time.
It turns out freedom ain't nothing but missing you,
Wishing I'd realized what I had when you were mine.
I'd go back to December, turn around and change my own mind
I go back to December all the time.

I miss your tanned skin, your sweet smile,
So good to me, so right
And how you held me in your arms that September night
The first time you ever saw me cry.

Maybe this is wishful thinking,
Probably mindless dreaming,
But if we loved again, I swear I'd love you right.

I'd go back in time and change it but I can't.
So if the chain is on your door I understand.

But this is me swallowing my pride
Standing in front of you saying, "I'm sorry for that night."
And I go back to December...
It turns out freedom ain't nothing but missing you,
Wishing I'd realized what I had when you were mine.
I'd go back to December, turn around and make it all right.
I'd go back to December, turn around and change my own mind

I go back to December all the time.
All the time.

UPSR aku dulu

Semalam dah keluar result UPSR. Tahniah adik-adik yang dapat result best tu. Tapi kena ingat ni baru permulaan ok. Kalau yang result best kena terus berusaha cemerlang lagi untuk sekolah menengah pulak, yang result tak best pon kena berusaha la. Panjang lagi perjalanan tu. Naik sekolah menengah lagi mencabar, bukan setakat cabaran kena tukar dari tulis guna pensel time sekolah rendah ke guna pen kat sekolah menengah je yeee.. 

Hehe, aku rasa tukar ke tulis guna pen tu memang mencabar la time naik sekolah menengah. Hahaha, aku kan perfectionist dalam tulisan aku sendiri. Kalau typo guna pen mula la kalut nak padam, pastu stress nk guna pemadam pen ke liquid. Lepas tu tak kemas dah, lagi stress! Hahahaha. Bongoknya.

Aku selalu dengar rintihan kakak-kakak opis aku pasal cabaran mendidik anak sekarang ni, sebab persaingan sengit sangat. Kalau kau rasa anak kau dah pandai, tapi sebenarnya ada yang lagi pandai. Lagi-lagi kat sekolah bandar ni. Tak payah nak ukur result anak dengan kedudukan dia dalam kelas je, kita tengok markah exam dorang pon ok kot, asalkan ada kemajuan kan. Jangan bagi dorang stress. (Wah sembang macam dah ada anak kan? Haha).

Memang lain betul dengan zaman aku dulu, dulu aku ingat lagi pergi ambik result UPSR dengan kawan-kawan, pergi sekolah lepas tu tengok result tampal kat papan kenyataan. Yang busybody tu habis semua result orang lain pun dia hafal. Haha. Sampai naik juling carik nama sendiri kat list result. Time aku tu tahun 1997, kitorang batch 1st start 5 subject yang tambah sains. Tapi tak dak pun nak stress belajar, layan je. Darjah 4 tu dah start belajar sains, teruja jugak la dapat tanam bijik kacang jadi togeh. Haha.

Yang aku ingat, aku tuisyen darjah 6 je, tu pun seminggu 2 ke 3 kali entah. Tu pun mak aku yang paksa. Tuisyen kat rumah kawan aku, mak dia cikgu and kawan baik mak aku jugak. Tuisyen time malam, syok jugak tuisyen ngan cikgu tu, ada la kitorang dalam 8 orang duk study kat meja makan je. Hehe. Kitorang panggil cikgu tu aunty, semua subjek dia ajar dan paham gila laaa. Aku ingat kalau aku tak tuisyen situ mesti result aku teruk. Alhamdulillah aku dapat 4A1B, dan B adalah English. Haha bodoh je padahal layan lagu BSB. Member tuisyen pun ramai 4A1B tapi dorang B kat sains. Lepas ambik result pegi jalan-jalan rumah aunty dulu, padahal patutnya balik rumah bagi tau kat mak dulu la kan? Haha. Aunty terkejut aku dapat B english, dia kata aku pelik sebab semua orang B kat sains. 
Lepas tu baru balik rumah, tak ingat lak reaksi mak aku camne, rasanya dia peluk aku dan menagis kot. Hahaha. Ayah aku tak payah la, dia tak pernah tunjuk perasaan bangga ke pe, dia rileks je. Tau-tau dia senyap-senyap bagi hadiah. Dapat la aku basikal mountain bike untuk dibawa ke sekolah menengah nanti. Hebat betul rasa time tu. Hahahaha. 
Adalah jugak apply sekolah asrama penuh time tu tapi tak dapat, last-last dapat offer aliran agama je kat sekolah menengah dekat rumah, Ok la kan, jangan tak tau aku dapat A untuk Arab time PMR. Hahaha bangga!

Eh, tiba-tiba throwback pulakk. :p

Tapi memang best betul rasa time sekolah dulu-dulu kan, memang seronok la walaupun jadual penuh je. Pagi sekolah, petang sekolah agama pulak, lepas balik sekolah agama sempat main petang pulak, malam gi mengaji ramai-ramai, tak pun tuisyen. Tak payah mintak nak main gadget pon, bahagia je rasa time tu. Rindunyaaa.


Roasted Chicken gaul-perap-bakar!

Wah, rajin pulak letak-letak gambar masakan kat belog yeee. Hehe. Ntah la, tetiba rasa macam nak letak gambar ape yang aku masak, ingat nak selalu letak kat insta, tapi macam tak menarik je. Kalau letak sini senang sikit nak refer (konon!)

Weekend hari tu laki ku request tak nak makan nasik lunch, sebab pagi dah makan nasik lemak. So dia kata apa-apa la tak kisah asalkan bukan nasik. Tiba-tiba aku teringat masakan paling senang adalah roasted chicken. Just gaul-gaul then perap sekejap (kalau perap lama lagi sedap!) then terus masuk dalam oven dan bakar!

Bahan utama, dah tentunya ayam la kan? Aku beli sebelah, tak ambik bahagian yang banyak isi pun sebab tak suka. Tulang la sedap kan?

Yang ni bahan perap, aku guna sos bbq Life, mix herbs, black paper, steak seasoning, hahaha pelik tak bahan-bahan aku? Actually, aku main tabur je apa yang ada kat umah tu. Sebenarnya ko letak apa-apa pun tak pe je, kompem sedap jugak asalkan ada rasa.

Lepas tabur, sila perap seberapa lama. Aku perap dalam 3 ke 4 jam je.

Potong kentang (kalau nak sekali kulit pun best jugak), dan carrot. Nak letak benda lain pun boleh, aku nak letak brokoli, tapi last-last aku decide stim kan brokoli je sebab nak rangup-rangup. Kalau nak letak bendi pon apa salahnya. Haha. Lepas tu selit-selit kat ayam tu. Letak sket olive oil. Lepas tu bakaq dalam oven, ikut oven sendiri la, agak-agak 45 minit ke atas la kot. Aku tak set sangat pon, agak-agak nak bagi garing, biar lama la sikit dalam oven tu.


Tadaaa!!
Garing sungguh! Hahahaha. Tapi sedappp.

Ni plate aku, haha. Ni first round ok, Untuk second round terus berebut ngan laki aku nak habiskan ayam. Memang dasar gumuk.
Kohkohkoh!

Weekend Nasik Lemak Sambal Udang

Amboi amboi amboi,
bertukar lagi address belog ni nampak. Tapi updatenya nan hadoooo! Haha.
Konon beria tanam azam nak selalu update, nanti boleh simpan jadi kenangan segala entry-entry ni. Semoga berjaya dan tekun lah gitu.

Anyway,
Sementara sedang kumpul gambar-gambar melancong, dan sedang transfer gambar dari kamera ke hard disc, sambil tu ternampak banyaknya gambar yang harus diletak sini. Nak harap pergi print memang tinggal harapan dan seterusnya jadi harapan yang palsu belaka. Semoga gambar-gambar yang diletak di platform cyber ni pun terpelihara, tapi mungkin akan dimamah  teknologi juga. Mungkin.


Nak cerita dan letak gambar masakan la pulak rasanya harini. Dipersembahkan, my ultimate faberetooo de amorr --
Sambal Tumis Udang Buah (ke sayur?) Petai Hijau Saujana Memandang Lirikan Matamu.

Nampak menarik bukan? Hihi perasan.

Weekend adalah hari kerajinan saya memasak, rajin masak je la, tapi kemas lepas memasak tu memang malas, tapi kena buat juga la takkan nak biar kuali bertebaran. Weekend hari tu rasa macam malas sangat nak masak hover, so kita masak nasik lemak dan sambal udang je.
Kalau kawan-kawan datang rumah pun ku masakkan nasik lemak je senang walaupun dorang kata susah la masak nasik lemak, bagi aku senang sangat sebab buat satu lauk je. Lepas tu goreng telur ke rebus telur ke, potong timun, goreng ikan bilis, kacang, goreng ayam letak tepung kfc tu ke sikit, kan dah siap. Senang.

Hari tu rajin goreng ikan bilis ngan tempe je, ayam malas nak goreng. Pastu rebus telur kasi kuning telur tu lembek-lembek sikit, fuhhh sedap!
Tips telur rebus perfecto -- Kalau nak bagi telur kuning tu lembek-lembek, just rebus telur atas api sampai air mendidih je lepas tu tutup api. Biar je telur tu terendam dalam air panas tu. Kalau kita rebus lama-lama nanti kuning tu jadi tak best, tak pun sampai kulit telur pun boleh retak-retak tu kan.

Siap kasi tips tu, poyo je. Hihi.

Timun potong sebelah je, makan pun berdua je. So please jangan membazir.


Disudahi dengan pemanis mulut yang hebat ni daripada Cornetto Limited Edition Taylor Swift Caramel Shake, memang sedap sangat nihh!

Suka sangat, sedappp sampai nak shake it off!


p/s: Selalu berangan kalau bukak gerai/restoren nak letak nama Weekend Nasik Lemak. Hewhew. Berangan.