Chocolate!

I love chocolates!
Bagi la choc apa pun aku sukaaa! Lagi-lagi dark choc, pahit-pahit tu la sedap tu. Hihi.

Last weekend bestfriend from Langkawi bagi choc Lindt. Best betul duk sana hari-hari makan cekelatttt, boleh ganti makan nasik. Hihi.


Suka sangat dia punya packaging! Bagus la designer dia, kretif! Strategi bagus betul. Haha.


Thanks Jz sayam. Lebiukkk~

Neno 1 Tahun

*Entry lama dah karang ni, baru nak publish. Haha. *


Ya Allah. 
Aku rindu betul kat budak bulat ni.
Dah umur setahun 25 Oct hari tu.

Acik doakan Neno panjang umur murah rezeki, kaya di dunia akhirat.
Nanti dah besar nanti sudi-sudi la jaga Acik yang dah tua nanti oke. Hihi.




Love you galss! Ainnur & Amani

Hey Hobbit!

Sebenarnya, aku tak layan sangat pun filem Lord of The Rings dulu-dulu tu. Tapi The Hobbit ni aku memang minat gila. Aku pun pelik kenapa macam tu. Hihihi. Kesimpulannya, aku tak sabar nak tunggu 18 December. Yihaa!




Bodoh dan selfish

Semalam kecoh pasal retis parking kat stesen minyak tu. Sebenarnya benda ni aku pun dah lama perhati kan je. Memang ramai orang perangai bodoh selfish macam tu. Aku dah banyak kali dah kena, kita elok je parking belakang dia nk tunggu turn isi minyak, tunggu sampai 10 ke 15 minit tak muncul-muncul orangnya. Wat the f**k kan? Kalau pam lain kosong ok tak pe, kita boleh guna pam lain, ni memang tengah ramai. 

Waaaaaaa... Kenapa korang perangai bodoh macam tuu? Sedihhh!

Terus terang cakap la, aku memang tak suka orang buat perangai tu, so memang aku takkan pernah buat macam tu. Aku paham perasaan orang, selalu terpikir kalau aku yang kena. Aku sanggup cari parking walaupun jauh kalau nak membeli atau withdraw duit ke apa. Kalau tak pun aku hold dulu cari kedai lain pulak ke. Benda simple dan mudah je pun. Apsal sampai nak susahkan orang lain?? Otak letak kat buntut ke? 

Tumbuk kangg!!!


Ocd hanger! (nak jugekkk!)

Being a housewife is not easy. Wahh gitueww! Baru je setahun putik jagung kawen kan dah rasa not easy, tu belum ada anak lagi. Aku memang respek la dengan fulltime housewife, lagi-lagi yang ada anak ramai. Respek jugak dengan working mom yang ada anak jugak. Aku ni just a working wife, anak belum ada, tu pun dah terketar-ketar. Haha.

Tapi aku rasa syukur sangat sebab laki aku very helpful la jugak kat rumah. Ada bab-bab kerja rumah yang dia nak buat. Contoh macam mendobi baju. Memang dia akan mesin baju, sidai baju, dah kering dia angkat dan lipat jugak. Kalau aku buat memang dia potpet kan je, sebab aku ni tak mengikut piawaian mendobi dia, dia kata tak cukup wangi la apa laaa (memang la kan dia tu letak daia ngan downy bukan main banyak! Membaziaqqq!). Haha. Lepas tu bab sidai baju pun dia potpet kat aku sebab tak susun baju dan tak susun hanger ikut warna :'), aku rasa dia tu ada OCD hanger. Tensen makkkk~

Lagi satu bab-bab cuci pinggan pun sama. Aku selalu masak, sambil masak basuh pinggan yang guna untuk masak time tu. Lepas masak memang dah clear la, pastu kitorang makan, lepas makan aku basuh je pinggan aku, pikir nanti la basuh periuk, kuali semua tu. Tapi dia tak, dia pas makan basuh clear habis semua tu. Pinggan atas rak habis dia simpan kan semua. :') Terima kasih sayam bayam.

Bab vacuum lantai pun dia buat. :') Terima kasih sayam bayam.

Bab tukar cadar pun kadang-kadang dia buat. :')  Terima kasih sayam bayam.

Semua kerja dia buat tu aku tak kan bagi komen pon. Kalau ada yang tak kemas, aku akan kemaskan kemudian, benda kecik je kan. Sekali sekala kita bagi pujian, nanti dia seronok la buat kerja. Taktik tu, hikhik. Kalau dia potpet pon aku buat tak tau je, kang sama-sama potpet kang jadi otromen & gergasi lak kang.

Rasa macam entah pape je aku ni kan? Haha. Kerja aku - masak (pening jugak ni, hari-hari perah otak tak tau nak masak apa. hahaha), lap-lap habuk, kemas almari, kemas barang, kemas dapur, tu je kot. Tapi aku penah terbaca, rasanya bab-bab kerja rumah tu memang tanggungjawab suami kan? Isteri hanya membantu. Mungkin ada sebab jugak, laki kan lebih kuat dan bertenaga.

Alhamdulillah, aku ada suami agak rajin macam tu. Syukur sangat, sebab aku ada penah dengar suami kawan-kawan lain tak beberapa membantu buat kerja-kerja rumah macam tu. Aku rasa semua tu start dari environment family kita dari kecik dulu. Mungkin la~

Tak pa, apa pun jodoh kita terima je. Semua orang tak perfect pun. Kena banyak give and take. Dia bagi, kita hambik. 



Gituuewwww

Hey sepedermen! Baju dah basuh ke belum?

bff aku

Korang rate kan kawan korang yang korang anggap bff tu macam mana? Aku rasa mesti yang - memang korang selalu jumpa tiap-tiap minggu, lepak rumah bff korang selalu, pegi holiday sesama, wassapp 24jam, bergelak ketawa, bla bla bla.

Kann?


Aku pun ada bff jugak. Tapi tak la macam yang aku tulis kat atas tu. Ada bff aku kenal dari kecik tu, aku rasa memang jarang gila jumpa. Aku sebenarnya malu nak jumpa, lagi-lagi nak ajak lepak memang tak la. Takut kacau waktu dia dan kadang-kadang aku yang busy. Tapi aku sayang dia, semua rahsia aku time sekolah dulu dia tau. Hikhik.

Tapi aku rasa bff dari zaman pengajian tinggi lagi rapat kot. Hahaha. Sebab apa? Sebab lepas kita habis sekolah, kita masuk IPT bertahun dan bff zaman sekolah dulu dah jarang jumpa. Masa masuk IPT tu pulak badan pun dah gumuk, terus malu nak jumpa bff zaman sekolah dulu. So dapat bff baru zaman IPT tak pe la sebab dah biasa tengok kita ni gumuk, tak la malu sangat. Muehehe. Korang paham tak ni?

So aku punya bff zaman IPT ni memang rapat sangat la, walau jarang berjumpa tapi kalau jumpa dorang jarang la cakap aku ni dah gumuk sebab tak banyak beza gumuk aku time IPT dan sekarang. (Tapi ada jugakla dorang cakap ritu. Tak pe, aku maafkan. Hehehe)

Bff aku time Poly dulu ada 5 orang satu geng, tapi ada dua orang tu macam dah jarang jumpa. Tapi aku dengan Jz ni dah macam sister. Wah gituew. Sebab aku selalu menyemak gi rumah dia. Nasib baik dekat je kampung kitorang ni. Memang raya akan pegi je la tengok Tok sekali.

Hari tu pegi rumah Jz time raya ada buat kenduri. Dan tak sangka bff si Pakown ni pun boleh join sekali. Lama tak jumpa dah macam Majiburrr dia tuu. Hehhh.

Makanan dah la sedap, laki aku kekenyangan siap landing atas sofa rumah Jz siap tidoq. Punya tak tau malu.



I love u Jz, semoga hang cepat kawin. Nanti kalau nak khidmat aku jadi pengkapit akan aku usahakan. Hehehe.



*Sebelum raya sempat belanja kerang rebus femes Parit Buntaq lagi dia tu. :')

Raya Geng Pengkecoh

Hari tu lepas raya, Geng Pengkecoh aku tu sebuk-sebuk la plan nak beraya. Aku kata datang je la rumah, tapi aku masak simple je la. Tapi last-last dapat stok pes nasik arab feberet tu, teruslah aku masak untuk dorang hari tu tapi aku tak bagi tau lagi saja nak seprais.

Sebelum dorang datang haruslah kemas-kemas apa yang patut. Biasala, rumah duk dua orang je agak malas nak kemas over-over kan. Tapi time tu memang kaw-kaw kemas sebab ada baby Adam nanti kena habuk lak. Lepas kemas, kitorang pun siap-siap jugak pakai baju. Laki aku lagi beria siap pakai baju melayu. Hover nauuu!

*Konon dah habis lawa la ni susun atur raya ni? Hahaha.


Sampai je dorang memang kecoh la rumah aku. Aku rasa jiran tingkat paling atas pun dengar suara kitorang. Semuanya bersemangat seperti petir! Baby Adam senyap je tengok perangai aunty-aunty dia yang kecoh tu. Huahua.



Lupa la aku nak snap gambar hidangan. Hari tu aku masak nasik arab, ayam grill, aglio olio, agar-agar santan dan kuih raya. Air sunquick oren. Hihi.

Alhamdulillah, semua orang makan nasik arab tu, memang dorang pun kata best. Lepas tu siap order-order lagi. Dah la senang je nak masak, sodap lak tuu. Promot.


*Dik Mekda ni senyap-senyap tau lekat magnet dari Texas! Sukaaaaaaa!!



Thanks korang sebab sudi datang. Nanti datang lagi k.
Sayang korangggg ketat sangatttt. 

Raya haritu

Oke, aku tau Raya dah habis. Haha.
Dah habis ni baru aku ada SEDIKIT rajin nak update belog.

Maaf Zahir dan Batin.

Menyampah takkk? Hahaha

Bulan puasa

Assalamualaikum.

Salam Ramadhan.
Apa cerita puasa anda? Aku baru start puasa kembali setelah 'bercuti' sekejap selama 6 hari. Muehehe. Lepas 'cuti' sekejap tu rasa payah jugak nak start puasa, malas je nak bangun sahuq. Tapi kalau bangun pun aku selalu masak untuk Laki je, aku selalu makan biskut atau roti dan minum air masak. Sebab kalau aku makan berat confirm aku akan sakit perut gila-gila! Perut dah tua kot, manja terlebih. 

Selalu sahur masak untuk laki aku olio aglio je. Amboi kerlass kan laki aku request, omputih sangatt. Haha nasib baik senang je nak buat. Tak pun dia request nasik goreng. Senang! Sebab jarang lauk berbuka tu sampai ke sahur, sebab selalu masak atau beli sikit habiskan terus masa berbuka. Kalau beli lauk memang sikit je la, sekali makan dah habis, sebab aku rasa lauk orang juai tu mahal. Kalau beli lebih, kalau tak habis memang rasa sangat membazir.

Kalau berbuka kadang-kadang beli lauk sejenis je sikit. Lepas tu balik rumah aku buat la goreng-goreng lauk yang simple je. Kalau tak beli aku masak pun simple je. Tapi kalau suruh laki aku ni beli lauk memang lawak la, ada hari tu dia beli dua lauk berbeza tapi dua-dua ayam. Dah balik baru dia perasan gelak-gelak sorang. Nyanyok kot. Haha. Lepas tu kalau beli kuih mesti kuih yang tak sedap. Pastu paksa-paksa aku makan, memang tak laa. Haha. Owh, puasa ni tak sempat lagi nak buat kuih kegemaran kuih keria tu. Nanti nak buat lah!

Tahun ni rasa macam boleh tahan godaan beli banyak untuk berbuka. Sebab dah tanam dalam hati kata 'kalau beli banyak mesti tak larat nak makan kan? Membaziaq. Itu semua NAFSU semata-mata!'.  Syabas!

*Sahurku

Salam Ramadhan


Semoga sihat dan boleh tambah pahala berganda pada bulan mulia ni.
Aamiin.


The 29th


#Alhamdulillah
#Syukur



#Wordless Wednesday : Morning

A new day everyday - to see like this - HEAVEN.
Alhamdulillah.

#Wordless Wednesday : My Nenor


Cendolicious

Serius cakap, family aku ni memang jarang keluar jalan-jalan cari makan. Masa kecik dulu jangan harap la nak lepak satu family makan kat kedai. Sebabnya, mak aku ni yang taknak ajar anak-anak makan kat luar. Mak kata, tak payah membazir, Mak boleh masak. Dan mak aku sebanarnya sangat cermat bab duit, dia suka menabung. Tapi kalau mak kata tak boleh masak sebab kerja banyak or tak sihat barulah mak kata suruh beli makanan kat kedai. Abah pun akan keluar pegi beli nasik ayam bungkus bawak balik rumah, bukannya bawak kitorang pergi makan kat kedai ok, sebab lagi satu mak kata malu la nak lepak kat kedai makan, macam tak ada kerja kat rumah je. Macam tu sekali mak aku tu. Hihihi. Tapi penah aku ingat sekali abah aku senyap-senyap ajak aku ngan adik pegi breakfast kat kedai makan roti bakar, tapi kena rahsia jangan kasi tau mak. Hahaha.

Sampai aku dah besar, dah keluar duduk asrama dan berdikari barulah aku belajar makan kat kedai. Dulu aku nak order pun tak reti. Tak pandai nak order teh o ataupun teh panas, aku selalu terfikir kalau nak teh yang letak susu tu kena cakap pe, kena order cakap teh susu ke? Kahkahkah.

Oke, tu cerita zaman kecik aku duduk kat Slim River, aku ingat lagi ada kedai nasik ayam sedap dengan kedai sate sedap kat pekan kecik tu. Alahai rindunya.


*Cendol time!
Sebenarnya post ni aku nak cerita pasal cendol je pun. Kan aku kata aku ni bukan dari family yang suka jalan-jalan carik makan, so sejak famili aku pindah Taiping aku memang tak tau apa-apa pasal makanan yang femes kat Taiping, buat malu je. Haha. Ada kawan tanya kat mana kedai cendol femes tu? Aku mesti kata, entah aku tak tau. Pastu dorang kutuk aku depan-depan kata aku orang Taiping murtad. Haha, memang la aku orang Taiping tapi aku dibesarkan kat Slim kot!

Balik kampung hari tu ajak lakiku pergi carik cendol Bismillah, seingat aku pernah makan kat sini sekali dulu-dulu dengan mak sebab ontheway balik dari urusan kat BSN, mak kata makan cepat-cepat sebab mak malu lepak kedai lama-lama. Huahuahua.

Pastu bestfriend aku pernah mention pasal cendol Ansari pulak, yang tu memang nampak aku murtad taiping la sebab seriusly aku tak tau celah mana kedai tu. Aku rasa area Bismillah situ jugak, eh yeke? :') Kalo korang nak tau korang google je la, aku google nampak banyak blogger review cendol dua kedai tersebut.

Aku rasa aku kena mendalami Taiping lagilah., bukan setakat lepak Taman Tasik Taiping je. Hihihi

*Ada aku kesah?

Pasar Kemboja

Ini cerita dah lama, time balik kampung cuti panjang hari tu. Haha. Pemalas nak update belog macam ni la kan.

Hari tu balik Bagan Serai, tetiba teringat nak pegi pasar Kemboja kat Parit Buntar tu. Punya la lama tak pegi, rupanya dah pindah tempat, bukan lagi kat tepi-tepi jalan tu (aku tak tau jalan kampung apa ntah, Permatang Tok Mahad ke pe ntah, lupa). Punya la pusing pegi area bandar, rupanya memang kat situ dah tapak baru (area dataran sungai). Pasar kemboja memang femes dengan tempat borong kain, baju, telekung, semua murah. Ramai yang berniaga memang borong je kat sini.
*The details
Aku ingat nak cari kain untuk buat baju kurung je untuk pakai pegi kerja, sekali malas nak pikir terus beli baju kurung siap. Ok la harga murah. Lepas tu beli telekung lycra ada renda just RM50 je sepasang untuk mak, mak mertua ngan kak ipar. Kain lycra tu pun ok je tak la nipis sangat. Aku rasa murah sebab ada orang yang jual telekung lycra kosong je kain pun biasa harga sampai RM70, ishh. Kalau kat online sellers maunya lebih daripada harga tu kot. Tapi ada yang mahal tu memang elok sangat sebab custom made dan berkualiti kan. Sokayyy~
*Laki aku kalau bab belakon memang serah je la kat dia. Haha.

Hello little man! :)

My bestfriend from Uni life, Puan Echa dah selamat lahirkan baby Adam (style pronounce aku macam Adam Lavigne tu, muehehe). Tahniah Echa and Apai (her husband).

Tak berkesempatan nak pegi tengok sebab bersalinnya jauh di Jolobu. Punya la plan nak bersalin kat Sungai Buloh kan? Kalau tak boleh iolss pergi melawat. Hehe.

Present untuk Adam dah beli lama, konon nak jumpa sebelum bersalin tapi masing-masing busy, padahal rumah dekat je. Ada la jugak lakiku ajak pegi kejap naik motor jalan-jalan petang weekend sebelum ni tapi tak sempat jugak, takut nak ganggu dorang sebenarnya.

Solution nya, iollss post kan saja ke kampungnya. Senang. Nanti dah habis pantang balik sini bolehlah gi melawat baby Adam Lavigne.

:)

Belikan hadiah murah, biasa-biasa je.

Hope baby Adam suka, semoga jadi anak yang soleh. 
InsyaAllah.


#Wordless Wednesday : Cadar

Masuk rumah,
then masuk bilik,
then ternampak ni ;



Pandai dah lakiku ni tukar cadar, masukkan quilt dalam cover.
Tahniah sayam bayam sebab dah pandai, terima kasih sebab rajin basuh cadar semua.

Lebiu.
Hewhewhew.



Kisah Universiti

Tadi ter-stalk fb bekas lecturer aku dulu. Dia ada post pasal ada satu budak tu cakap lecturer kurang mengajar dalam kelas, semua kena belajar sendiri. Kiranya macam gaji lecturer tu untuk ambik kehadiran dan bagi assignment/project je la dalam kelas. 

Tapi tak la semua lecturer macam tu kot kan? Lecturer aku dulu ada je yang bersemangat mengajar dalam kelas, macam time sekolah. Best! Aku rasa budak yang komen tu baru 1st sem kot, so tak adapt lagi dengan kehidupan di Universiti. Aku rasa mana-mana universiti pun ada style yang sama. 
Aku dulu pun 1st sem macam apa je masuk kelas dapat input 0! Sampaikan aku yang terel (bolehlah) dan minat Maths ni dapat pointer teruk dalam subjek tu untuk semester 1st, dan kompem overall pointer 1st sem aku teruk gila! Tu semua gara-gara aku tak minat lecturer tu mengajar. Haha.
Rasa macam nak behenti je, cukup lah dengan Diploma yang aku dah ada tu. Tapi tiba-tiba teringat muka Mak, terus hilang niat nak berhenti :')

Naik sem 2, terus aku try tengok cara-cara nak adapt dengan life kat Uni ni, sikit-sikit dah boleh, try cara belajar sendiri, dah pandai kira-kira pointer yang patut aku dapat untuk lulus cemerlang. Rupanya satu markah adalah sangat berharga! 
Aku sanggup repeat balik subjek Maths aku yang teruk tu untuk cover pointer aku. Alhamdulillah, pointer aku maintain baik sampai habis Degree. 

TAPI itulah,
ada jugak segelintir yang berjaya dengan cara 'kipas' lecturer. Faham kan? Aku tak kata orang yang pointer cemerlang sangat tu semua macam tu, mungkin ada yang memang otak genius pandai kan? 
TAPI kebanyakan orang yang aku kenal, yang cemerlang sangat tu memang suka 'mengipas'. Ataupun dia seorang yang sangat menonjolkan diri dengan sengaja dalam kelas sampai lecturer semua kenal dan suka. Ada jugak yang bijak pilih satu group tugasan dengan orang rajin, dan dia tak buat sangat pun assignment bersama tu tapi dia dapat markah sama banyak dengan orang tu. Tak adil kan? Aku dah pernah rasa.

Aku? Kau pergi tanya balik lecturer aku dulu adakah dia masih ingat aku? Aku rasa TAK.  Sirius, aku dulu student yang sangat pasif, pemalu nak angkat tangan tanya dalam kelas, pemalu masa buat presentation, pemalu nak pergi bilik lecturer tanya pasal assignment.

Bagi aku, kalau kau ada kelebihan, kau menang. Kalau Allah izinkan, kau menang.
Setel.




p/s: Hidup kat IPT memang terpaling best la sebenarnya. Enjoi je.

Hari Isnin

Semalam adalah Isnin, malam sebelum tu ;

Aku : Esok malas la nak gi kerja. EL je la. Orang lain boleh je EL la, MC la. Kalau time Bi ada je hal tak boleh.

Bik : Tak yah la, gi je la keje. Tu orang, tak yah la ikut. (insert bebelan here)

Aku : Pffttt~

...

Hari Isnin terpaksa jugak pegi keje, kuatkan semangat. Tapi pagi tu memang tak ada semangat la, yang Bik masih bebelkan benda yang sama. Hehe.


On the way pergi kerja dapat wassap ni dari Bik;



Dia bagi ceramah pulak lepas tu. 
Baiklah sayangku.


Special 1st



Last 29th March was our 1st Anniversary as husband and wife. Tak ada pergi mana pun, pagi-pagi aku just buat cekodok pisang. I called it Cekodok Anniversary. Haha. Bik makan macam raksasa aku tengok, sedap letteww kite punye cekodok.
Cekodok anniversary - 1st batch. Haha.

Kitorang just headed to Aeon to watch Captain America after breakfast, and then having our lunch together. There was no candle light dinner or what so ever. We're not a romantic couple after all. Haha.


Aku : Dulu kita selalu tiap-tiap minggu lepak KL kan, lepas kahwin ni dah jarang, asyik pegi Aeon je. Memang tempat orang dah berkeluarga betul! Haha.
Bik : Malas la pegi KL sangat dah, duk rumah tengok tv lagi syokkkk.


Lepas balik dari dating tu, kitorang setiap kali tengok jam akan refer what we're going through at that hour, last year. Haha.

Bik : Sayam, time ni kita dah nikah la. Dah balik rumah pun, siap-siap apa yang patut. Malam macam ni dulu tak boleh tido wooo. Malam nikah pun tak boleh tido. Hehe.

...

Bik : Hari ni kenduri rumah dia, penat betul kan. Time macam ni tengah cuci periuk lepas kenduri. Malam kang bukak hadiah, makan satay pulak. Dappnyeeee~



Yes! dia memang yang paling excited review balik scene yang dah lepas tu. Hehe.




Terima kasih Allah sebab temukan jodoh dengan dia, semoga kekal sampai syurgaMu.
Semoga diberikan rezeki (yang paling bernilai) untuk kami berdua.
Aamiin.



p/s : I love u, Husband!

Korang pernah buat tak? - Random Acts of Kindness

Dalam kita sedar atau tak, kadang-kadang kita ada (ter)buat Acts of Kindness ni. Cuba check the 109 ideas kat bawah ni, berapa banyak korang pernah buat - dan confirm terus dapat pahala. :')

1. Help an elderly person cross the street.
2. Help a younger sibling with homework or college and scholarship applications.
3. Let a car merge in front of you and do it with a smile.
4. Participate in a beach cleanup.
5. Adopt an animal from the shelter.
6. Help rebuild destroyed homes and communities.
7. Pay the toll for the car behind you.
8. Introduce yourself to neighbors and bring baked goods or sweets.
9. Buy an extra cup of coffee in the morning and give to a co-worker.
10. Wash your roommate’s dishes for them.
11. Smile at people.
12. Open the door for someone.
13. Help someone with their bags or luggage.
14. Offer to take a picture for tourists.
15. Leave a nice note for your partner.
16. Pay for the coffee for the person behind you.
17. Share your class notes with a classmate.
18. Help a friend move.
19. Talk to someone new and make a new friend.
20. Make your roommate’s bed for them.
21. Help a lost tourist find his or her way
22. Pick up litter and put it in a trash can.
23. Make a homemade treat for your pet.
24. Forgive yourself for any mistakes you've made.
25. Mentor someone.
26. Give a generous tip to your waiter.
27. Use a reusable water bottle or cup to help the environment.
28. Plan a vacation for your parents.
29. Bring a welcome gift to new neighbors.
30. Respond to emails or texts promptly.
31. Befriend a lonely person.
32. Reach out to someone you haven’t talked to in a while.
33. Compliment a stranger.
34. Eat and buy local.
35. Let someone take your parking spot.
36. Plan a scavenger hunt for your kids.
37. Buy or make a DIY toy for your pet.
38. Volunteer to give a tour of your school.
39. Don’t honk at cars (or people).
40. Bring sweet treats to the office to share.
41. Treat yourself to a nice long bath.
42. Donate your blood at a blood drive.
43. Sit with someone who is eating alone.
44. Read to the elderly.
45. Tell your parents you love them and how much you appreciate everything they have done for you.
46. Let someone go in front of you at the cashier.
47. Donate clothes and shoes to the needy.
48. Clean up after someone in the lunchroom or cafeteria.
49. Give your partner a massage.
50. Recommend your favorite restaurant to a tourist.
51. Volunteer at a soup kitchen.
52. Wash your partner's car for them.
53. Let go of old grudges.
54. Help your kids build a tree house.
55. Do your sibling’s household chore.
56. Praise a child to the parents while the child is present.
57. Hold the elevator door for others.
58. Offer someone a piece of gum.
59. Bring misplaced shopping carts back to the designated area.
60. Organize a study session for your classmates.
61. Send a photo in a frame to your parents (or grandparents).
62. Offer to babysit your friends' kids for free.
63. Donate your locks of hair.
64. Tell someone you've fought with that you're sorry and that you forgive them.
65. Sign up to be an organ donor.
66. Leave extra time in a parking meter.
67. Pay for your friend's tab.
68. Return a lost item to the owner.
69. Visit a nursing home and make a new friend.
70. If it rains a lot in your area, give an umbrella to a homeless person.
71. Be kind to someone you dislike.
72. Encourage someone who is working hard at the gym.
73. Vacuum the floor for your roommate.
74. Take a shorter shower to conserve water.
75. Make a donation in your name to a charity you care about.
76. Bring homemade food, like a lasagna or casserole, to a new mom or single mom.
77. Teach a child how to ride a bike.
78. Bring a homeless person some food and a drink.
79. Send a care package to your children, friends, or elderly parents.
80. Email your boss or professor and tell them how much you love learning from them.
81. Say "good morning" and "thank you" to public service workers (bus drivers, police officers, mail carriers, and firefighters).
82. Help a friend hunt for a job.
83. Let your friend vent and listen to her problems.
84. Make a playlist for your friends.
85. Let someone else take your seat on public transportation.
86. Praise the work of others.
87. Tell a street performer how amazing he or she is.
88. Share your umbrella with someone who didn't bring one.
89. Cook a meal for your partner.
90. Help someone carry groceries to the car.
91. Offer to work late for a co-worker who needs to leave early
92. Donate books to the local library or bookstore.
93. Let go of the stress in your life by having an at-home spa day.
94. Volunteer at an animal shelter during adoption events.
95. Sponsor a child in a developing country.
96. Write a letter to your former schoolteachers and tell them how much they influenced you.
97. Ride your bike to work or school.
98. Help someone change the tires.
99. Sign up for a bone marrow donation.
100. Volunteer at a disabled student's learning center.
101. Fold the laundry for your partner.
102. Offer your seat on a plane so a family or couple can sit together.
103. Support your own and your friends' kids at their recitals and games.
104. Be proud of all your accomplishments.
105. Participate in a fund-raiser or donation.
106. Tell your partner that he or she looks extra handsome or beautiful today.
107. Offer to pick up your friend's children after school.
108. Offer to pet-sit for your friend for free.
109. Hug someone you love like you mean it.


Source : HERE!

Pergi dahulu.

Orang kata ;
orang yang baik akan pergi dahulu.


Aku rasa betul, sebab aku dah rasa sekali.

Macam arwah Abah, dia memang baik.
Bukan aku puji Abah sendiri, tapi memang ramai yang cakap macam tu.

Masa hayat dia,
aku jarang dengar dia bercakap benda yang merepek-repek, mengumpat orang lagi la aku tak pernah dengar.
Suara dia lembut, perlahan.
Tak pernah marah-marah.
Dia cakap bila perlu saja.
Kalau dia ketawa pun lembut je dengar.
Dah la suka simpan misai. :')
(Ok, airmata aku dah nak menitis ni)

Kami adik-beradik, memang Abah tak pernah marah.
Pernah satu hari kami lambat mandi, Abah ambil rotan (yang tak pernah berfungsi pun) kejar kami sambil gelak-gelak suruh mandi. Itupun lembut je suara dia. Hehe.

Dia tak pernah puji kami dengan kata-kata, dia suka senyum saja.

Masa sekolah, tiap-tiap tahun aku dapat top 3 atau top 10 dalam kelas/darjah/tingkatan, dia tak pernah ucap tahniah. Dia senyap dan senyum sambil sign report card. Tapi esok atau lepas gaji, dia mesti balik bawak hadiah - kotak pensil, buku, jam tangan, basikal, dan macam-macam lagi. Bila dapat banyak A dalam peperiksaan penting dapatlah hadiah best sikit. Dia bagi macam tu je sambil senyum.


Itu sikit memori aku dengan Abah.



Tak sempat aku nak berbakti kepada Abah.
Sekarang aku hanya mampu bagi doa dan Al-Fatihah saja.


Semoga Abah tenang disana.
Kami selalu rindu Abah.
Selalu.

*Seronoknya masa dahulu. :)



p/s: Sejak beberapa hari ni banyak dengar berita kematian, harus hadapi dengan tenang. 
Semua orang tetap akan merasa - merasa kehilangan atau merasa mati. Pasti!

#MH370 :'(

Everything happens for a reason.


Believe in Allah.

Takziah.
Al-Fatihah.

Allah Maha Besar.


Semoga semua aman di sana, kita di sini harus terus tabah dan teruskan hidup.
#MH370 in memory.

:'(

Kaya

Orang kata - bodohlah kalau kahwin dengan orang yang tak kaya.


Tapi bagi aku,

biar tak kaya tapi hidup sederhana dengan si dia ditambah dengan gembira gelak ketawa, itu lagi KAYA!




p/s : kepada perampas laki orang yang kaya, ucapan aku adalah - kau yang sebenarnya bodoh piang! 

Makan-makan @ Cyberjaya

Kalau kau kerja di Cyberjaya ni, tak banyak sangat choice tempat nak lunch. Mesti berulang pergi tempat yang sama je. Kalau nak makan nasik campur, boleh pergi kedai kat area stesen bas tu ada ikan bakaq sedap, kalau nak kelainan pergi kedai makan area Domain atau Shaftsbury. Tempat lain aku kurang tahu. Tapi kalau Nasik Arab memang femes kat sini adalah restoren Saba. 

Nasik Arab aku kurang suka, mungkin sebab jarang makan kot. Tapi hari tu kawan office ajak pergi Saba, aku pun ikut. Order Kabsah Lamb! Ohhoiii! Memang sedaplah kambing tu, lembut je, tak berbau kambing sangat kot. Hehehe.


Tapi kitorang selalu pergi Sahftbury tu, ada kedai western meatball sedap! Sebelah tu kedai nama Killiney, aku first time masuk Killiney tu order Laksa Katong Singapore selepas dihasut oleh kakak office, dorang kata sedap. Memang sedap kot! Laksa tu ala-ala mee kari, tapi laksa. Paham tak? Haha. Kawan office sorang tu order Nasik Goreng Cina kot, sedap jugak! Grrr geramm! (Nampak sangat tak budak gemuk ni kuat makan? Hahahaha.)


Tapi kalau weekend memang kurang happening la Cyber ni, tunggu nanti naik shopping mall mungkin lebih best? :)


Mimpi Ngeri

Dah nak dekat setahun kahwin ni dah macam-macam cerita seram waktu malam aku kumpul. Actually tak da la seram sebab hantu ke apa, seram tengok perangai time tidur laki sendiri je. Haha.

Tengah malam kelmarin, aku tengah syok tidur tiba-tiba terkejut sebab laki aku kat sebelah dia gosok laju-laju lutut aku. Ala-ala gosok macam menakutkan tu. Aku terjaga tengok la dia ok je tidur tenganga. Hmmm. Lepas sejam lagi tu dia letak tangan kat perut aku then dia tekan pulak dahh. Lagi sekali aku terkejut. Sabar je la.. Mesti dia tengah mimpi jadi doktor kot, cek perut pesakit. Kahkah. Lepas tu, aku terjaga dengar dia bercakap pulak, "thoo thorrr thorrrrr~". Kahkahkah bongok gila mimpi apa la agaknya kan. Aku terus ketawa la. Kompem dia tengah mimpi mintak tolong Abang Thor, mintak pinjam mertun (hammer) lettew, Haha. Esoknya aku cerita kat dia, dia memang tak caya la tapi gelak sakan. Dia kata "betul la kot, Bik rasa Bik mimpi jadi Kapten Amareka mintak tolong Thor, hahahha." 

Dia ni memang kuat tidur la, kadang-kadang dia tidur petang pun sedap je tengok berdengkor bunyi macam badak, aku siap rakam tunjuk kat dia. Dia tibai gelak, tapi mati-mati dia kata tipu tuuu.  Lepas tu dia tak puas hati kata "eleh, dia pun tidoq dengkoq jugak, Bik malas je nak rakam, kesian kat bini ha". 

Elehhhh~



Scallop Aglio Olio - Manhattan Fish Market

Aku dan geng-geng wanita di office selalu jugak la hangout makan-makan time lunch kat tempat yang best sikit. Dalam sebulan sekali tu mesti ada, lebih-lebih lagi lepas dapat gaji. Muehehe.


Baru-baru ni kitorang beli set pasta & platter Manhattan Fish Market kat Groupon. Weuhuu~ Dapat murah! Memang terus beli dan set terus date nak pergi sana. Aku kalau bab-bab makan ni memang excited melampau la. Haha. Kitorang makan kat outlet Alamanda.


Aku order set scallop aglio olio, punyalah teringin nak rasa scallop tu sejak terjebak tengok Masterchef. Hehe. Sodappp!
Semua pun sodapppppppppplah!


Jalan-jalan Bukit Tinggi

Aku dah faham dah perangai mengada laki aku ni, dia ni kalau kitorang pergi jalan mana-mana time perut dia kosong, dia lapar, memang sepanjang jalan dia akan emo je. Rasa nak ketuk je perut dia tu, asyik nak cari gaduh je. Aku dah tau kalau dia emo macam mana, mesti tone suara dia lain, lepas tu akan bagi aku bengang. Haha. Kadang-kadang aku buat tak tau je, kadang-kadang aku buat lawak bodoh, padan muka malas nak layan emo dia, takut jadi gaduh lain lak kan. (Tapi kadang-kadang memang dah gaduh-gaduh sayang pun. Muehehe). Tapi tu la, dah kahwin ni kena banyak bersabar je la, rasanya dah lama kenal ni pun, dah paham perangai masing-masing kan. Kalau kitorang marah sesama sendiri pun mesti sekejap je, lepas tu dah ok balik main cubit-cubit. Hehh~


Hari tu lepas balik dari Kuantan tu, kitorang singgah Bukit Tinggi. Ye la, aku memang teringin nak pergi tangkap gambar kat situ. Tapi disebabkan dia lapar, memang hambar je la time jenjalan kat situ. Dah la panas terik, dengan orang ramai pulak tu. Grrrr. Lepak atas tu kejap je pun, rugi je bayar admission, dah la mahal.


Aku rasa kalau stay kat atas tu ok la kot, malam mesti sejuk je kan.
Tapi tetiba aku rasa bosan jugak kalau lama-lama stay kat situ. Haha.

Overall, ok la kot. Tempat dia cantik!


Ok bai! Penutup karangan tergantung.

Jalan-jalan Kuantan

Ni cerita dah basi jugaklah, haha. Lepas pergi kenduri Ain kat Pahang awal bulan 2 tu, kitorang terus ke Kuantan. Konon bercuti la, nak release tension. Aktiviti tak ada yang proper plan pon, semua bebas. Suka hati la nak pergi mana pun untuk 2 hari tu. Tapi bab planning makan, memang aku dah awal-awal google. Hahaha.

Sampai je Kuantan terus cari hotel, nasib baik lakiku ni agak-agak mahir jalan area situ, dah tempat dia study dulu, mestilah tau kan? Terus ke Hotel Sentral Kuantan, nasib baik ada room yang masih available, walaupun room agak kecik tapi tak kesah asalkan bersih dan selesa!


Petang tu kitorang keluar pergi Teluk Cempedak. Mak aii, gila punya jem la area situ, ingat macam nak patah balik je tapi dah alang-alang masuk jalan tu, teruskan je. Last-last dapat parking jauh sikit kira ok la, dah sampai haruslah jalan jugak ke pantai. 


Tempat makan best yang aku sudah google adalah kat Tanjung Lumpur, Ana Ikan Bakar Petai! Dengar nama kedai pun dah meleleh air liuq baq hang! Laki aku ni lagilah dah excited tergedik-gedik dah. Senang je nak jumpa kedai tu, memang tepi jalan je.

Sampai je memang tengok macam penuh je kedai, nasib baik ada meja kosong. Untuk pesan ikan bakar, memang kite kena pilih sendiri ikan mana yang nak, aku pun punya malas nak pergi ke depan pilih ikan, terus suruh laki aku yang pilih. Ikut dia la nak makan apa, kalo aku pilih kang ada lak bunyi. Hehe. 

Sekali tengok dia pilih ikan sebelah dan mintak buat tiga rasa ke apa ntah, dengan udang besar masak butter. "Oi sayam! mana dia ikan bakaqqq? Ini kedai ikan bakaq petai, mestilah nak ikan bakaq petai, tu signature dish kedai ni kot! Grrr!". Laki aku macam biasa sengih macam mintak penampaq kata "Hehehehehehehe, mana Bik tau, orang tu kata ikan tu sedap buat masak tu. Tu la dia tu suh Bik pegi pilih, mana Bik tauu. Hehehehehe." Gelak tak habis-habis. Lepas tu asyik la cerita pasal ikan sebelah, siap tunjuk tangan berenang senget macam tu. Lepas tu gelak-gelak. Ngek je.

Lagi satu yang paling lawak, kitorang ada order air. Laki aku cakap kat budak tu nak teh tarik gelas besar satu. Biasa la macam kat kedai mamak tu mintak teh tarik gelas kaca besar sikit tu kan, sekali air sampai -- punya besaq gelas teh tarik. Kahkahkah. Aku ngan dia gelak tak habis-habis. "Yam, malu la orang tengok. Mana ada orang order teh tarik besaq macam ni. Kahkahkahkahkah!".


Esoknya, sebelum check out tu lepas breakfast just jalan-jalan tepi sungai Pahang tu je. Tak ada yang menarik pun. Lepas check out terus balik KL, on the way just singgah Bukit Tinggi je. Yang tu nanti aku citer kat next post sebab banyak gambar menarik. Hehe.




The geng!

Dulu masa study di Universiti, aku ada satu geng, kitorang satu course. Memang rapat jugak, sejak dari mula masuk Universiti, kitorang duduk satu rumah kat hostel sampai dua tahun, siap gaduh dengan kakak kat opis hostel sebab taknak pindah rumah lain bila masuk semester baru. Hahaha. Lepas tu duduk luar pun satu rumah jugak menyewa. Memang rapat. Bau kentut sorang-sorang pun kitorang dah kenal.

Aku, Aishah, Bad, Echa, Ain, Jah, Elly - yang ni memang bersama sampai ke rumah sewa tahun akhir kat Universiti. Lagi 3 orang - Lina, Nisak dan Mek tak menyewa dengan kitorang.

Dulu rasanya ada lah penah cakap 'siapa la antara kita ni kawen dulu ek?' Rupanya Mek Kelate yang kawen dulu. Semangat betul minah tu. Tapi memang nampak dia paling gatai nak kawen lepas habis study. Kahkah.

Lepas tu aku kot kawen, ke Nisak ek? Aku tak pasti sebab tak pergi Nisak kawen. Sorry.
(Ada nampak jugak ke aku gatai sebab antara terawal yang kawen dulu? Bahahaha.)

Lepas tu Echa pulak meneruskan langkah menuju ke alam kawen! (Sekarang tengah pregnant! Tahniah Echa!)
*Echa's Wedding @ Jelebu

Lepas Echa, Ain pulak kawen awal bulan 2 haritu. Aku pergi kenduri dia kat Pahang, memang syok! Dah la cendol kat kenduri dia adalah sedap!
*Ain's Wedding @ Pahang

Lepas ni? Mungkin Elly kot. Hehe, Lepas tu tak tau la siapa pulak.
Mudah-mudahan kawan-kawan aku yang masih single itu mudah dipertemukan jodoh.
Aaminnn :)

I love you gals!


*Owh, inilah cendol yang sedap tu. Aku siap lepak kat stall pakcik ni sambil makan cendol. Haha