Ramadhan ketiga

Hari ni sudah 3 Ramadhan 1433,
23 Julai 2012.

Selamat berpuasa kawan-kawan.


Kita berusaha untuk jadi lebih baik, tapi janganlah terlalu riak. Segala amalan dihebahkan, dibanggakan, bagi semua orang tahu.
Bagus ke tu? Biar Allah sajalah yang tahu dan menilai amalan kita.


Nota untuk diri sendiri juga.

The Super Spiderman and My Spendaman :p

Minggu lepas pergi lepak KL. Ingat tak nak hangout sebab malas, tapi Bik Gumok ajak jugak. Kata rindu la apa la, padahal last jumpa hari Isnin ritu balik dari kampung sekali. Konon romantik la kata rindu rindu tu? Tak rasa apa ponn. Haha.

Ok la keluar, aku pun memang tiba-tiba teringat misi cari jersey Arsenal. Semangat tau, bila lagi nak pegi cari kan, weekend ni dah start puasa. Hari Isnin dah start training dan Selasa adalah game! Weuhuu!

Tapi sekarang ni dah buntu la nak lepak mana, macam bosan. Selalu terfikir lama-lama dengan Bik nak pergi mana. Last-last tak ada choice terus drive ke Pavilion saja. Haha bosan kot. Tapi redah saja la, boleh usha-usha tengok orang, nak tengok barang dah kurang sen. Haha. Lagipun memang plan nak tengok wayang jugak. GSC Pavilion memang pilihan terbaik, so hari tu tengok Spendaman Spiderman.

Aku kurang follow la cerita Spiderman yang terdahulu. Jadi kurang tahu la sikit. Tapi Spiderman kali ni aku macam excited sebab ada tengok trailer macam best dan pelakon Spiderman adalah hensem (Andrew Garfield) dan heroin cute ( Emma Stone. Eh, kebetulan nama sama, cute pun sama. Wakaka)

Tak payah la aku attach sinopsis kat sini, rasanya semua orang minat dan tahu pasal cerita ni. Tak banyak beza sangat pun, cuma cara garapan saja yang berbeza. Wahh gitteww! Haha.

The Amazing Spiderman
Tengok gambar baris bawah, Bik berimaginasi menjadi Spendaman! Eh.
Hahaha lawak gila! Alahai Milo Dinasorrr.

Kisah Durian Batu Kurau, Taiping, Ipoh, Slim River

Assalamualaikum,
Feeling baik hari ni, haha tak boleh blah. Rasa macam lama tak update belog kan.

Minggu lepas ada balik Taiping. Syok sebab aku ambik cuti Isnin tu. Tapi macam biasa tak boleh rehat sangat kat rumah pun. Mesti ada aktiviti lain.

Sabtu,
Pergi Kamunting, rumah Makcik sebab tengok Pakcik sakit. Kesian. Lepas tu pergi Tesco beli barang rumah kat Mak. Lepas tu terus balik Kampung. Tau-tau la kan sekarang musim durian. Kampung pun di Batu Kurau, memang femes amos la dengan duriannya. Tapi aku tak makan durian, misi aku cari manggis tapi tidak ado! Kecewa.

Sempat pulak Makcik aku tu tanak pulut nak makan dengan durian. Ini namanya Pulut Durian.
Ahad,
Tengah hari bertolak pergi ke Slim River. Kawan Mak kenduri kahwin anaknya, dan anaknya itu adalah kawan aku masa kecik dulu, Birthdate kitorang sama, aku ingat lagi. Haha. Selamat Pengantin Baru Dr Syahid. Lepas kenduri terus gerak Ipoh hantar barang Adik dan melawat Mydin Meru yang baru dan besar. Malam tu pulak, tiba-tiba terasa rajin dan nak makan Red Velvet. Gila mengidam, dan terus buat untuk kali pertama. Jadi dan sedap! Weuhuu~
Nasik minyak kenduri adalah best!
Sampai Ipoh dah!
Typical rumah sewa budak PUO di Taman Cempaka. Haha. Teringat kenangan lama.
Isnin,
Pagi-pagi dah bawak Mak pergi pasar dan kedai. Lepas tu settle kan hal lesen yang dah expired. Kena RM47 hoi. Sebab ada pelarasan ikut birhdate tu kan. Tak pa la, nanti expired tahun 2014. Senang hati. Lepas tu kasi basuh Yeyel yang dah legam. Petang gerak balik, dan tiba-tiba hujan. Kesian Yeyel comot balik. Hehe, tak apalah. Hujan adalah best.
The Taiping! Ini on the way to pekan Taiping, tengah tunggu lampu hijau aku snap sebab teruja ada signboard  jalan baru yang besar itu. Haha.
Kasi Yeyel mandi


Entah bila nak cuti balik kampung yang boleh betul-betul rehat kat rumah entah. Mesti ada aktiviti jenjalan punya. Duit pun jalannnnnnnn.

p/s : aku tak makan durian tapi aku makan tempoyak, cucuq durian, dan paling favorite adalah makan nasik panas ada gulai tempoyak Mak buat beserta sambal tempoyak pedas cicah ulam petai. Perghh!

#GigTriplePlay : Nidji @ KL Live

Sabtu 30 June itu hari ada pergi KL Live sebab nak tengok Nidji punya pasal. Sanggup! Lama tak tengok dorang live. Last tengok dorang live kat Dragonfly, dulu! Lama dah. Bulan berapa ritu dorang ada datang jugak, show kat The Loft tapi tak berkesempatan pergi tengok pon. Sobss. So kali ni haruss pergi la.

Dapat ticket free dari @tv9malaysia. Gigih join. Lagipun macam best sebab ada Hujan dan Bunkface sekali. Penyatuan music dua negara. Isn't that kewll?? Tahniah TV9. It was a great show after all!
Sebelum start gig kitorang lepak bawah dulu, sembang-sembang. Sekali tengok geng Nidji datang. Wah, rileks je dorang. Tapi Giring tidak kelihatan lagi. Yang si Bik ni memang slamber sembang-sembang ngan dorang. Haha. Aku malu, tolong tangkap gambar saja. Then, dorang gerak, kitorang still lepak lagi bawah tu. Dan tiba-tiba Giring pulak sampai. Yang si Bik ni pegi la salam ngan Giring. Dan ya, Giring masih ingat die lagi. Wahaha. Siap cakap Bik dah lain (tak sampai hati dia nak kata gemuk kot. Haha). Dia tanya dah kahwin ke, (die tanya lagi mungkin sebab nampak gemuk kot. Haha), Bik kata baru bertunang dan jemput la datang tahun depan kahwin (macam nak je die datang kan).
Dan Giring sudah kurus, bergaya, hensemmm. Serius hensem! Untunglah bini dia. Ehhh.
Show sangat best, Giring masih energetic! Bik pun energetic tapi sekejap saja. Konon nak moshing, but half way saja terus kata semput, sakit belakang. Sedarlah wahai sayangku, dirimu itu sudah tua. Wakaka. Aku rileks, enjoy the show. Sampai lupa nak ambik gambar banyak-banyak. Memang sungguh enjoi saja.
Kitorang bercinta berlatarbelakangkan lagu-lagu Nidji. Aku ingat lagi 6 tahun lepas Bik nak curi poster Nidji aku. Mana boleh!

Amboi senangnya hidup kau kan??


Aku masih tak faham dengan orang yang suka menyusahkan orang lain ni. Sebab aku sendiri memang tak akan mintak tolong kat orang, sebab aku malu dan takut akan menyusahkan orang tu. Selagi ada jalan yang boleh aku fikirkan, aku akan berusaha untuk teruskan tanpa harapkan bantuan orang lain. Sungguh!

Aku rasa tak pernah aku nak menyusahkan orang lain setakat ni. Aku masih boleh berdikari. Alhamdulillah. 

Tetapi ada orang, suka sangat menyusahkan aku. Tapi aku tak mampu nak kata 'tidak', 'tak nak'. Sebab aku tak sampai hati. 

Tapi kadang-kadang terfikir, apa kata perkara yang kau susahkan aku tu aku nak mintak balasan wang. Boleh tak?

Tolong jawab, sebab aku sekarang tak kaya pun nak tolong kau secara percuma. Kau senang lenang saja menyusahkan aku untuk kesenangan sendiri. 

Adakah sudah tiba masa untuk aku menjadi pentingkan diri? Aduh, aku tak sampai hati. 

Aku lebih rela hidup dengan keluarga sendiri tanpa gangguan orang lain.