Red Buildings

Melacca is freaking much awesome-esttt! Ha ambik kau! I personally love the red building sooo much. Dah la bersih je kat sana, susah nak nampak sampah. Kan?? That was my third time there, if I'm not mistaken la. My first time when i was a cute little girl, I was there with my family of coz lah kan. My second time was with my besties. I blog about it many years ago, entah lama sudah (terasa dah tua sekarang. Fuhh).


This third trip with my best boyfriend everrr. Walaupun best boyfriend, tapi gaduh-gaduh dalam kereta tu just a small thing lah. Selalu sangat. Haha. Sampai sana awal jugak, parking untuk sehari dan terus berjalan sampai letih dan sun burn.  Kakiku dah belang ikut design sandal dah. Nasib baik muka tak berbelang ikut design sunglass. Gila!
Lepas ni if pergi lagi nak carik tempat makan ikan bakaq pulak. Hari tu tak sempat sebab time petang tu dah hujan ribut segala. Takut gila. Terus balik saja. Sobss. 

*Gaya gila

*The red! Sayam, kalau pakai baju red Arsenal mesti match kan?

*Tak tau la masalah apa telah melanda dia ni.

*Bik the next parameswaran. Heehhh



Tak tau

Kadang-kadang aku tak tau apa yang aku perlukan dalam hidup ni. Sekarang semua yang aku buat hanya untuk aku teruskan hidup tanpa harap bantuan orang lain. Aku pergi kerja, balik kerja, hujung bulan dapat gaji. Belanja harian guna duit gaji sampai habis dan tak ada simpanan pun.
Itu saja. Benda ni akan berulang sampai mati kot.

Untuk ke plan hidup seterusnya? Entah, aku tak tahu sama ada aku dapat realisasikan atau tidak.

Perubahan untuk ke arah kebaikan pulak memang tiap-tiap hari aku rasa nak mula buat, tapi tak cukup iman di dada. Terus postpone. Entah bila nak mula.

Haishh

The Mom

*Credit FB Miki Holic. (Kadang-kadang bernas juga ayat dia ni.Haha)


Memang lagi bagus kalau anggap every single day adalah hari istimewa untuk Ibu kita kan. Bila fikirkan balik, Ya Allah besarnya pengorbanan Ibu kita tu.

Banyak tugas Ibu buat dan tak pernah sesekali pun merungut. Ibu lahirkan kita, susukan kita, jaga kita, dodoikan kita, masakkan untuk kita, suapkan makan kita, basuhkan berak kita masa kecik dulu, didik kita, cubit kita kalau nakal, marah kita kalau degil, nasihatkan kita kalau malas belajar, dan macam macam macammmm lagiiii. Tugas Ibu banyak sangat sampai tak tertaip dah! Terel sungguh Ibu kita. Nanti boleh berdiri tegak depan Ibu sendiri dan angkat tangan Saluteee!!! Boleh?


Tapi Ibu selalu tipu,

'Korang makanlah sampai habis nasik tu, Ibu dah kenyang dah', -padahal Ibu tak makan lagi.

'Tak apa, tak payah bagi duit kat Ibu, pakai lah duit tu. Duit belanja Ibu ada lagi' -padahal duit belanja Ibu dah tinggal sikit.

'Ibu sihat saja, tak perlu risau. Huk hukkk(batuk)' -padahal Ibu sakit tapi tak nak mengaku.


Mulianya hati Ibu. Ya Allah, tolong lindungi mereka, ampunkan dosa mereka, rahmatilah hidup mereka. Aminn.

Tugas kita sekarang- tolonglah jaga hatinya, gelak tawalah dengannya, peluk dan cumlah dia, doakan semua yang terbaik untuknya, sebab kita tak tahu bila kita akan berpisah dengan Ibu kita untuk selama-lamanya.

Boleh kan? InsyaAllah.

*My Bestesttt Mom everrr with her only Cucu (akan datang lagi ramai cucu kot. InsyaAllah. Hehe)


Tiba-tiba : Tak sabar nak rasa jadi Ibu pulak. Nak jadi SuperMom macam mak saya. Hehhh. Saya sayang Mak saya!

Tuan Rumah

Aku nak tanya.

Kalau kau pergi ke rumah orang yang baru kenal (mungkin kau terpaksa menjadi pasangan teman kau), apa sepatutnya Tuan rumah atau kau akan lakukan?

Pilih salah satu.

a) Tuan rumah akan menjemput kau masuk dan kenalkan diri, salam bersalaman, lalu menjemput duduk dan menjemput makan dan borak sikit-sikit.

atau,

b) Tuan rumah buat tak tahu, dan kau yang kena buat-buat friendly, pergi introduce diri kau. Itu untuk orang yang memang jenis ramah tamah la kan.

atau,

c) Tuan rumah buat tak tahu dan kau pun sama buat tak tahu. Tak bersalaman, tak kenalkan diri. Dan keadaan akan jadi awkward untuk kau sebagai tetamu. Sampai habis majlis dan kau pun terus blah.



Situasi sebenar: baru-baru ni aku telah menghadiri satu majlis sebab terpaksa menemani teman lelaki, eh tunang aku. Hehe. Tetapi kejadian c telah berlaku. Aku tak tahu macam mana, adakah aku yang terlampau pemalu atau sebenarnya memang tugas tuan rumah untuk tidak menjadikan aku rasa awkward di situ.

Tapi aku rasa aku yang terlebih pemalu. Tak pandai nak sesuaikan diri di majlis.
Tapi ada satu ketika aku nak jadi ramah tamah, tapi terus spoil sebab aku tiba-tiba terus rasa menyampah tengok tuan rumah dengan muka poyo, berlagak, macam bagus. Opsss! Dalam hati aku kata, 'Eh, pa hal kau nak buat muka berlagak tu? Bukan patut kau ke kena layan aku yang tetamu ni?' Terus batal niat nak jadi ramah tamah. Hahaha. Adakah itu hanya alasan aku? Aku ke yang sombong? Entah.

Tak apa lah, aku akan cuba perbaiki communication skill dengan orang yang baru kenal. Penting jugak ni sebab nanti lepas kahwin kena berkomunikasi dengan keluarga mertua pulak. Hehhhh.

The Avengers! Go!

Minggu lepas ada balik kampung, cuti 4 hari sebab sambung cuti Hari Pekerja. Memang syiok la kan kalau balik kampung, tapi tak ada aktiviti sangat pun. Macam biasa, mesti dan wajip bawak mak pergi kenduri. Bosan. Haha.

Tapi ada jugak masa pergi tengok wayang kat Big Cinema Taiping nun. Dah plan dengan Bikbik dan adik-adiknya nak tengok The Avangers. Mendapat la kau tak beli online, for sure time tayangan yang kita nak tu dah penuh. So beli on the spot, dan dapatlah duduk at the second row. Menarik kan? Mendongak lah kitorang kat situ. Nasib baik cerita best!


Best sebab cerita ni semua watak Marvel ada. Lagi-lagi pakwa jarah jauh I, alah si Kapten Amareka tu lah. Hensemmm kan? Badan dah la berketol. Eh?

*ketul kan? Gulp!



Tapi memang pandai dorang buat cerita ni, setiap watak tu ada peranan sendiri walaupun kadang-kadang terlepas cakap jugak lah "apa kelebihan superhero tu?", "eh, superhero tu lagi terel la, tak perlu geng lain kot". Padahal lepas kau tengok habis baru kau akan berfikir, setiap superhero tu ada kelebihan sendiri dan akan sama-sama membantu untuk mengalahkan orang jahat si Loki muka saiko tuh. Hehe.


So pergi tengok!
Aku nak kasi rating 9.99 (setelah dibundarkan ke dua titik perpuluhan) per dengan 10. Boleh?