6 Alternate Uses for Your Freezer


hey, let's see.. tips for today!
source from HERE!


6 tricky problems your freezer can easily solve!

Eliminate unpopped popcorn
Don't you just hate the kernels of popcorn that are left at the bottom of the bowl? Eliminate the popcorn duds by keeping your unpopped supply in the freezer.




Remove wax from candlesticks
Grandma's heirloom silver candlesticks will get a new life if you place them in the freezer and then pick off the accumulated wax drippings. But don't do this if your candlesticks are made from more than one type of metal. The metals can expand and contract at different rates and damage the candlesticks.


Extend candle life
Place candles in the freezer for at least two hours before burning. They will last longer.


Unstick photos
Picture this: Water spills on a batch of photographs, causing them to stick together. If you pull them apart, your pictures will be ruined. Don't be so hasty. Stick them in the freezer for about 20 minutes. Then use a butter knife to gingerly separate the photos. If they don't come free, place them back in the freezer. This works for envelopes and stamps too.


Clean a pot
Your favorite pot has been left on the stove too long, and now you've got a burned-on mess to clean up. Place the pot in the freezer for a couple of hours. When the burned food becomes frozen, it will be easier to remove.


Remove odors
Got a musty-smelling book or a plastic container with a fish odor? Place them in the freezer overnight. By morning they'll be fresh again. This works with almost any other small item that has a bad smell you want to get rid of.



ems : sekarang sangat suka tengok rancangan Clever @ TVIQ! :p


rambutstail !

memandangkan muka saya adalah ke-bulat-an, maka taiplah 'hairstyles for round face' pada carian google. teringat seperti mahu pergi ke salon pada hujung minggu, hujung minggu bila? tak tahu lagi. tu pun kalau tak sibuk lah. (bajet kau artis ke?)

bentuk wajah bulat lebih pendek dan memiliki pipi tembam (aku lah tu, memang tembam). jadi perlu buat layer, tutup pipi tu sikit. elakkan potong rambut super pendek yang akan buat muka jadi super bulat dan super lebar! ok, noted!!

seterusnya cari contoh orang femes muka bulat punya style rambut. (bukan tiru, ikut je. :p)



ingat mahu buat curl, tapi mak kata 'tak payahlah, hang elok rambut lurus je'.
yeke mak? tapi memang taknak pun. malas nak jaga. soo, reject!



owh, style ini tolonglah elakkan. muka aku mesti jadi scary, super tembam!



ini macam teringin juga, tapii.. pendek kot. ermm, akan dipertimbangkan.



how to wear your hair up if you have a round face.
kiutt jugak!



yang ni la kot ok. hehe. senang nak jaga. memang dasar pemalas kann!
soo, ini komfemm! :p
padahal selalu je buat rambut macam ni, saja gatal pegi google segala. tak dak kerja kan. lalalala.


sumber dari sini dan sini


si nembam!


ini dia budak nembam kesayangan hamba.
makin membesar dengan sehat dan jayanya.
hehe.

kalau dia penyetkan muka macam ni,
lagi la nampak kenembaman dia.
hish bikin orang geram je.

ini style dia nak tengok tv. punyala lentik.
kuat tengok tv ni.
eh sayang, nanti besar nak jadi gimnas ke?

ini muka dia kalau tengok kemera.
usha orang dengan muka apa-kau-nak-ha ??

punya la mengereng, penyet dan lentik tadi kan.
tiba2, eh da boleh pusing terus menerap. good!

the look, apa-lagi-kau-nak-ha ?

acik ems sayang amani tau!
:)

super chantek!

jom cuci mata tengok gambar super chantek!
saya dapat dari news.yahoo.com - suka jelajah tengok latest news.
*sila ke -> sini untuk laman penuh penuh!*


The 2010 National Geographic Photo Contest


*Salvation : Appreciate Life

*Unsafe Journey

*Aviation Boatswains Mate

*Brown Bear

*Dolphin Alert

*A Walk Along River Bank

*Haunting Glimpse

*Lightning Strike NY Harbor

*Serra da Leba Road near Lubango

*People believe that death was start

*Giraffes at Savannah

*The Look

*Supercell Thunderstorm Rolls at Sunset

chantek kan?? :)



ada satu dunia yang s**k!

bila orang yang
kuat, selalu, suka berfikiran negatif,
maka orang tersebut akan memandang semua
perilaku, hasil kerja orang lain (lebih-lebih lagi orang yang bermusuh dengan dia)
sebagai SANGAT tidak bagus.
jadi, mereka akan mencari kesalahan, keburukan orang lain.
walaupun orang lain itu telah membuat sesuatu yang berguna, walau sedikit pun.
mereka tetap akan kata
itu salah, itu bodoh, kenapa buat macam tu, membuang masa, membazir saja, pergi mampus!

alahai manusia,
tolonglah terima pandangan orang lain.
tolonglah terima hasil kerja orang lain.
kalau nak menegur pun silalah kaji dulu.
barulah boleh berkata-kata.
ini tak, belum apa-apa dah mengata, mengumpat, mencaci, menghina, mencarut.
kalau orang lain salah, tolonglah tegur dengan berhemah.
tunjukkan bukti yang orang itu salah.
kau tu malaikat kah? sempurna sangat????

entah-entah ahli keluarga anda pun macam tu jugak.
suka hati nak mengata orang.
puuiii!


bising nyaaaa! eh,cuti apa cerita?

haishh! tak tau la apa kena dengan hari ni. bising betul. kejap2 ada je orang cakap ni, orang tu bising2. pot pet pott pettttt! aku ni pantang kalau tengah buat keje ade orang bising2 ni, mula la nak mengamuk. terus lari pokus tau! haiyaaa.
mood masih nak bercuti. ish, malas betul rasa. cepatla nak habis..

eh, ape citer cuti raya korang? syok ke? aku sampai sakit gigi makan daging. gila betul. rasa pun dah makin gemuk ni. dan cuti adalah puas kerana cuti panjang. muahaha. puas makan, puas tido, puas detim. :p

cuti hari tu sempat pegi jalan2, berkaraoke, merancang percutian, dan lain2 lagi. tetapi tiada mood untuk wayang. kenapa eh? tak da cerita best ke? ntah, aku tak teringin nak pegi tengok.

paling best adalah ramai2 lepak tepi laut makan mee udang besaq punya! :p



best kan? nyamm

yeyeyeyeyeye :p

pagi ni agak mengantuk. eh bukan agak tapi memang mengantuk. semalam puas jenjalan, pas tu malam tadi dah letih, tapi tetap tidur lambat.

disebabkan ini...



semangat tau aku tengok.dan semestinya menang. tahniah untuk semua.
haha.

c'mon arsenal, lagi sikit je nak ke puncak!
yeyeyeyeyeye


-malam tadi aku menjadi pengulas sukan yang baik. hehe.

bohsannn


woahhh!!

tensen tau. tapi tak la tensen sangat sampai rasa nak jerit2. hehe. tensen sebab kat sini dorang dah block semua social networking, file sharing dan semua2 lah! tensen tau, dah la bosan tak ada kerja dah. tapi kadang2 tu dorang bukak jugak kejap2. boleh pulak macam tu, tu mesti dorang yang sangap nak main fesbuk. ntah apa2 ja. tapi aku tak da la sampai jadi gila tak bukak fesbuk 1 hari. hehe.

alahai, bila la nak habis praktikal ni. lambat betul rasanya masa nak berlalu pergi. kan best kalau bos aku kata "ok ema, awak tak payah datang kerja dah la. konon2 praktikal awak dah abis. awak punya sistem dah siap kan. awak duk je rumah men fesbuk kat rumah saja. jimat sikit bil letrik kat sini." haha, boleh tak cakap macam tu bos? :p

boleh suggest tak apa patot aku buat sekarang. bohsannnn tau. hurmm..

Nidji - Tuhan Maha Cinta



Nidji - Tuhan Maha Cinta

Tahukah Tuhanmu selalu hidup di dalam hatimu
Cinta dari-Nya menjawab semua masalahmu
Dia mendengar melihat dan selalu berfirman
Perangi neraka di dalam hatimu
Damaikan jiwamu dengan cinta Dia
Memberi yang ikhlas kepada yang butuh
Bersyukurlah terus tanpa kenal waktu

Serukan, ikhlaskan, pasrahkanlah hanya kepada-Nya
Cinta-Nya adalah jawaban-Nya karena Tuhanlah Maha Cinta
Karena Tuhanlah Maha Cinta

Tahukah Tuhanmu selalu hidup di dalam hatimu
Cinta dari-Nya menjawab semua masalahmu
Dia mendengar melihat dan selalu berfirman
Perangi neraka di dalam hatimu
Damaikan jiwamu dengan cinta Dia
Memberi yang ikhlas kepada yang butuh
Bersyukurlah terus tanpa kenal waktu

Serukan, ikhlaskan, pasrahkanlah hanya kepada-Nya
Cinta-Nya adalah jawaban-Nya karena Tuhanlah Maha Cinta
Karena Tuhanlah Maha Cinta



nak cari kerja..nak cari kerja..

sila baca tajuk dengan nada 'nak cari kayu..nak cari kayu..' - dari filem labu labi. hehe.

selepas membaca entri kawan seperjuangan iaitu cik Hana, tiba-tiba rasa nak buat entri ni.


sangat bersetuju dengan beliau, kadang-kadang syarat untuk memohon kerja kelihatan agak diskriminasi. contoh yang cik Hana bagi - 'keutamaan adalah untuk anak-anak negeri....'. ok, memang yang ni selalu ada. apa salahnya bagi anak negeri lain pergi cari kerja sana. boleh lah jugak merantau kan? (juga peluang mencari calon suami jauh. hehe). lagi satu cik Hana kata pasal syarat pengesahan penjamin dari tempat kerja tersebut. yang ni aku tak pernah jumpa, tapi kalau ada memang la nak kaum dia saja kat situ. lain kali tak payah la keluarkan iklan, panggil je mak, ayah, nenek, atuk, dan sehingga tujuh keturunan anda untuk kerja di situ. kan senanggg.

aku juga pernah terbaca syarat kerja mestilah terdiri dari kaum-itu-sahaja (paham-paham lah, mungkin syarikat itu pengeluar vavi kot?) dan ada juga syarat memerlukan satu gender sahaja (male, sebab aku kan female. mana boleh apply dah). ada yang nak kita punya full transkrip degree jugak, macam mana? konvo pun lambat lagi. ermm, kalau macam tu memang aku terus tekan X (close window). tak da mood tau nak apply. yang mintak kerja pakai cable tu lagi lah, tak adil tau. (jeles sebab tak ada cable untuk digunakan. hehhh).


memandangkan sekarang waktu aku menghabiskan baki-baki pengajian aku ni, aku pun memang tiap-tiap hari lah check jawatan kosong yang bersesuaian dengan aku. banyak jugak aku apply, mintak-mintak ada yang sangkut la. kalau tak ada? waa risaunya. macam mana nak cari duit? nak kawin? hehehe, lambat lagi kot.


kepada kawan-kawan seangkatan, selamat mencari kerja!

kepada kawan-kawan yang mengetahui ada kerja kosong di tempat anda atau tempat lain, bolehlah kiranya kasi tau sama saya. ammaaa! :p

sekian terima kasih


thanks cik echa sayam! :)

petang tadi sampai je rumah tengok ada sampul pos ekspress atas meja. 'ni mesti echa yang bagi ni'. dah tau dah. hehe. bukak2 je, ada novel dalam plastik. thanks ECHA! ingat jugak nak beli kat aku. tahniah kerana telah menjadi salah seorang penyumbang novel untuk dipenuhkan kat rak buku aku. hehe.

bukan nak kata la, echa ni memang member yang best. tak penah berkira pun ngan member2. kan? kan? ni bukan aku puji nak balasan novel lagi 8 buah tau, tapi ikhlas ni. hehehe. 3 tahun kenal, macam tu lah dia. weh, rendunya kat korang korang koranngg!





novel dari penulis Rachel Pine.
tak kenal dan semestinya tak pernah aku baca lagi.
tapi aku google, banyak la keluar pasal novel ni.
nampaknya review orang kata best!
pandai ko pilih ek echa. hehe.


oh ya, ni sebelah dalam, siap ada autograf lagi.
konon2 echa adalah Rachel Pine.
oke, sila berangan! hehe



echa, ko saja ke tinggalkan resit harga kat situ? hehe
tak kesah la harga berapa, aku tetap akan jaga dan hargai.
hehe.
tq again.

ok, aku stop sekarang. nak pergi balut buku ni. it's a must! sangat sayang harta benda, lagi2 benda orang bagi. macam nak balut buku teks bahasa melayu time sekolah pulak. hehe.
daaaaa


pengajaran! lain kali jangan berangan!

pagi tadi memandu, aku telah menekan brek secara mengejut. terlalu leka, sedang berangan. tapi memang lali la memandu pagi tadi, sebab menikmati suasana kabus pagi. cantik! kaki ni menekan je minyak sebab aku tau jalan tu tak ada simpang. tapi tiba-tiba ada pula lampu isyarat pejalan kaki. tak perasan kereta depan brek sebab lampu brek dia tak ada, rosak (aku paling tak suka kalau kereta di depan tak ada brek. bahaya! saman kang!). kusss semangat. selamat sempat brek, dan selamat lori yang follow belakang sempat brek juga. lori pun da melelong ke tepi. dan selepas itu, hati aku jadi tak sedap hati. gabra. tarik nafas, alhamdulillah ok boleh teruskan memandu.

sebenarnya ini kali kedua, tapi dulu kali pertama lagi mengejut, masa tu sedang memandu di penang. sambil memandu, sambil bergelak sakan, kutuk mengutuk sesama sendiri dengan incik bikbik. dan tiba-tiba..streeeettttttttttt!! ha ambik kau, brek paling mengejut sampai kereta lompat macam katak. ada la lagi satu inci nak tercium dengan kereta honda kat depan. jadi gabra, kaki jadi kaku! nasib baik, kalau tak melayang duit kene bayar pengeras. hehe.

aku ni jenis tak suka memandu ikut kereta terlalu dekat, macam bahaya. takut kalau tak sempat brek. dah la suka imagine yang bukan-bukan. tiba-tiba terjadi macam mana? ishh, mintak simpangggg, mintak dijauhkan.

ya Allah lindungilah kami semua dari malapetaka. aminn.


p/s: jangan berangan, jangan bergurau senda, jarakkan pemanduan anda dengan kereta dihadapan, selalu cek lampu brek dan cek brek anda! itu penting! pesanan dibawa oleh si ems, si berangan-nak-jadi-pemandu-f1. hehe, berangan. sila gelak!

selepas kau pergi


pergi cari sekarang, lagu daripada LaLuna. jom kita pakat nyanyi ramai-ramai.
tetiba godek fail lagu lama dan dengar lagu ni sebanyak 23 kali. layan!


Selepas Kau Pergi,

selepas kau pergi, tinggallah disini kusendiri,
ku merasakan sesuatu, yang t’lah hilang di dalam hidupku

dalam lubuk hatimu, ku yakin kau pun sebenarnya tak
inginkan lepas dariku, tahukah kau kini ku terluka

bantu aku membencimu, ku terlalu mencintaimu,
dirimu begitu, berarti untukku..

kau telah mencinta, dan dicintai kekasihmu,
ini tak adil bagiku, hilanglah damba tinggallah hampa

lupakan ku, dalam tidurmu, yang pernah, mencintaimu
kau memang tercipta, bukanlah untukku


la la la la la la la


lega

fave word aku pada hari ini adalah..

LEGA

kasi highlight sikit.haha


hahaha, sangat lega!
aku sangat lega.
lega sangat-sangat!
hehehe

tq Allah. :)


tapi...masih banyak kerja yang perlu diuruskan. ermmm.