Review filem Transformers The Last Knight yang hambar

Yes, raya kedua (26/6) sempat bawak adik-adik ipaq pergi tengok Transformers : The Last Knight.
Gigih tak? Sebab dah lama tunggu movie ni.


Kalau siapa yang ambik tau pasal movie ni, kali ni punya Transformers film memang kena kutuk la.
Rating orang bagi teruk kot.
Teruk sangat ke?
Jom tengok synopsis dulu, nanti aku hurai pendapat aku pulak. (WAHHHH! Hahahaha)

Synopsis : Humans are at war with the Transformers, and Optimus Prime is gone. The key to saving the future lies buried in the secrets of the past and the hidden history of Transformers on Earth. Now, it's up to the unlikely alliance of inventor Cade Yeager, Bumblebee, an English lord and an Oxford professor to save the world.

My Words : Kali ni start cerita keluar King Arthur yang mintak tolong kat Pahlawan Cybertron yang lari ke bumi. So dia dapat tongkat sakti yang boleh panggil naga Dragonstorm dan boleh tolong dorang menang dalam perang manusia tu.
Then, cerita sambung yang berlaku pada masa hadapan di mana semua Transformer diburu oleh TRF. Code Yeager ngn Autobots pulak tau pasal tongkat sakti tu, dan dorang ngan Decepticons pon berebut la carik.
Pada masa sama si Optimus tu pegi jumpa dorang punya 'god/pencipta' iaitu Quintessa (yang cipta tongkat tu jugak) dan Optimus pun telah dipukau untuk lawan Autobots! Hahaha. Robot pon boleh dipukau uolss!
Lepas tu korang tengok je la apa jadi.
Terus terang aku tak paham sangat cerita ni. Cerita sangat mengelirukan, tambah-tambah lagi aku tak boleh bagi tumpuan sebab ada family bangang bulls*** belakang kitorang yang bising gila!! BISING ok! Anak dia punya bising, menangis la, dan bapak dia pon bising. B*** betul! Sh**!!!! Kang aku tegur kang maunya dia tumbuk muka aku lak kang, hahaha.
OK sambung,
ada jugak babak  yang best, tapi ada jugak yang tak menjadi. Dah la watak manusia berlambak, robot berlawan pun tak syok sangat. Tapi ada la jugak scene yang mendebarkan.
Entahlah, pelik la cerita Transformers kali ni (Maybe jugak sebab termasuk sekali emosi aku yang menahan untuk memaki family bul^&#!t belakang aku tu? Entahlah!)
TAPI, kalau kau tengok rating kat IMDb pon teruk weh, so nampaknya memang rata-rata bagi review negatif pasal filem ni. Ada peminat tegar Transformers kecewa kot. Siap tak recommend orang gi tengok pon, bahahaha!

My Rate : 6/10 sahaja


Lepas movie, pergi makan KFC! Nasib baik sedap boleh mengubat hati yang lara ini hahahaha.

Raya 2017 : Raya yang simple. Yeay!


SELAMAT HARI RAYA 

:)




Baru ada masa nak update pasal raya!

Tahun ni turn raya di Bagan Serai rumah Miki.
Aku suka raya sana sebab ramai.
Dah kata ramai, mestilah meriah kan.
Lagi pulak tak penat sangat sebab ramai adik-adik perempuan tolong basuh pinggan jugak. Hahaha Keji tak? Sebab kalau aku kat Taiping memang aku sorang je la kat dapur. (Nasib adik beradik sikit macam ni la, tambahan pulak aku sorang pompuan. Duhhhh)
*Tiap-tiap taun dia ni buat perangai ambik gambo pose pelik. Yang ni dapat banyak like pulak hahahaha.


So, pagi raya tu tengok Miki & adik beradik lelaki dia je la bersiap gi solat raya.
Lepas dorang habis solat, kitorang baru la start sesi bermaafan.
Memang meriah sebab ramai, kecoh pulak tu. Hahaha.
Aku macam biasa tukang ambik gambo.

Dah settle bermaafan dalam rumah, terus keluar kat laman tangkap gambar.
Aku jugaklah yang setting camera semua. Hebat kan? Hahaha.
Ok laa, ada la jugak gambaq ramai-ramai kali ni.
Alhamdulillah.

*Gambaq candid jugak yang best! 

*Team raya Bagan! Hahaha.


Lepas tu pergi beraya rumah saudara kat sebelah rumah je, tu je pon.
And saudara mara pun ramai datang rumah.

Simple je raya kitorang, best dan tak penat!
I loikkkeee!


p/s : Semoga raya tahun ni lebih bermakna. Ikhlaskan hati memaafkan. Aamiin.

Pre-Raya 2017 : Balik ke kampung dan jem musim raya itu biasa. Bahahaha!

Kitorang balik raya hari Jumaat (23/6) tu pagi-pagi dalam pukul 8 kot.
Memang dah agak akan ada jem jugak di tempat yang biasa kat highway tu, nak buat macam mana, redah je la kannn.
Jem tu la yang bagi suasana raya tu. (Padahal tekanan! Bahahaha)

Sampai exit Taiping dalam pukul 12 lebih kot, dan terus balik Bagan jap hantar kek. Kalo tak hantar takut kek rosak pulak, tak pon bersemut.
Lepas tu lepas solat Jumaat patah balik Taiping, tapi gi singgah Bank dulu si Miki nak tukar kad. Dah last minit baru nak tukar kannnn. Ishh. Nasib baik bank takdak orang. Cepat je.

Dah settle semua terus gi balik umah mak kiteeee.
Ada pulak hari tu budak-budak bertiga tu kat rumah, meriah betul.
*Harraz double chin don't care.

Malam tu dah rasa nak raya, aku dah start potong daging untuk masak esoknya, sebab esoknya nak masak daging pedas hitam bawak balik Bagan jugak. Fuhh, berkilo-kilo jugak la potongnya.
Miki ngan Adik settlekan kemas rumah, letak carpet semua. Kesian adik kalo tak tolong memang dia sorang je la settlekan hal rumah. Begitulah nasib kami adik beradik yang sikit, hahaha.
*Lepas main mercun pop tu memang aku amukan la suruh sapu balik. Padan muka. Hahaha.


Esoknya, 24/6 adalah birthday aku! Kena pulak last puasa taun ni. Hewhew.
Tak ada yang spesel pon, biasa je rasa.
Miki tak romantik ok, tak ada nya nak surprise ke apa. Hahaha.
Tapi tak kisah pun, lagi bagus sebab aku tak suka surprise! Nanti sakit jantung! (Yeke? Hahaha)

Settle masak, terus gerak balik Bagan petang tu.
Sebelum balik tanya mak - "Mak tak rasa apa-apa ke hari ni, rasa perut geli-geli ke.."
Mak cakap "kenapa pulakk hang ni?"
Aku cakap "harini besday ema laa hahahahha."
Mak cakap "Laaaa, patut la rasa macam lain jaa, Mak pon duk diam ja tadi.. Hahaha, selamat hari jadi la yee"

"Ok Makkk, tenkiuuu"

Hahahaha. Kitorang memang family pelik. Tak pernah wish ke, beli kek ke.
Tak kisahlah, asalkan bahagia tak kacau orang kan.
Hahahahaha.

Balik Bagan terus gi kedai RM2 pulak beli pelita. Teringin nak pasang pelita kat rumah kampung.
Malam tu kitorang main bunga api!
Syok!

*Petang tu dah start install pelita. (Kau ingat install software ke? Hahaha)


*Excited budak-budak ni! :)





Yeayyy! Esok Rayaaaa!



Pre-Raya 2017 : Cari Baju Melayu murah dan berkualiti

Lepas tukar tayar dan batery tu, kitorang terus shoot ke KL.
Plan weekend tu nak settlekan cari baju melayu si Miki, sebab dah tak ada masa pon kan.
Plus, kitorang memang tiap-tiap tahun akan melawat Jalan TAR pada musim raya, padahal tak beli apa pon. Seronok tengok orang je. Hahaha.

Sebenarnya, dari tahun lepas kitorang dah aim baju melayu brand-brand yang ada kat AEON, macam John Master, Alain Delon, dan seangkatan dengannya.
Bagi aku kain ok, jahitan kemas je. Harga boleh dapat bawah RM150 macam tu.
So taun ni memang plan nak cari kat AEON je la.
Lepas settle tukar tayar tu, terus la ke AEON Quill Mall sebab situ memang tenang. Aku suka.
Cari punya cari, tak ada pulak colour hitam. Huahuahua.
Taun ni tak banyak pulak baju nya, colour choices pon sikit je.
Lepas tu Miki pon kuciwa la, knowing him yang agak kritikal kecewa if tak jumpa barang yang dia nak. Hover kan? Hahahaha.
*Quill Mall yang tenang. Hahaha.

So, dengan perasaan kecewa tu dia ajak gi KLCC je la jenjalan.
Sampai KLCC teringat pulak ada Parkson. Masuk je Parkson tengok ada la collection baju melayu brand-brand tu, ada pulak colour hitam dan kain yang selesa sangatt.
Tapi mula-mula Miki macam tak suka kain jenis cotton selesa tu, aku kata ok je la. Sedap kot cotton tu, mahalll ok cotton lembut tu.
Lepas tu terus keluar Parkson jalan-jalan balik. Iols tensen ok sebab taknak dengar pendapat iolss hahahha.
Lepas tu dia kata nak beli puleekkkk. Memang macam pompuan shopping dia ni, siap keluar kedai nak pikir dulu. Bahahaha.
So kitorang masuk balik Parkson, nasib baik ada size, kalo tak mau kecewa lagi pakcik tu. Hahaha.
Test-test dia suka. Kan aku dah kata kain sedapp sejuk jeeee. Hishhh.
Terus beli baju tu, dan siap ada dapat butang baju melayu dan hanger baju terus. Hahaha.

*Test baju hitam taun ni.

*Lepas beli terus ceria, kalo tak emo je membebell hahaha.

*Deco raya KLCC. Cunsss!

*Yes, nanti aku review Transformers ni.

*Lepas tu, time bukak puasa kat foodcourt saja, aku senang je makan nasik ayam. 


Lepas tu kitorang terus gerak gi Jalan TAR tengok orang ramai. Memang ramaiiii dan meriah!
Kat Jakel tak payah cakap la, happening gilaa. Hahaha.
*Sempat bayar zakat kat Jln Tar. 


Esoknya,
Ajak Miki gi KL jugak sebab nak beli border lace untuk bajuku yang tak glamor itu. Haha.
Tapi si Miki sempat ok singgah salon buat rambut raya! Melampau hover dia ni.
Aku peratii jeeee dia ni. Dah la mahalll, pastu nak sorok-sorok tak nak bagi aku tau harga. Grrrr.
*Hover dia niii. #lakisapani

Pre-raya 2017 : Tukaq tayar botak & tukaq bateri kong yang sebabkan meter minyak menggila. Hahaha.

Raya tahun ni rasanya raya yang paling banyak menggunakan wang (banyak la untuk aku ni rakyat marhein) untuk kereta kecil kesayangan aku tu. Nasib baik pakai kereta biasa je buatan Malaysia, kalau takkkk lagii banyakkkk laaa meleburrrrrr~ Hahahaha.
Alhamdulillah, ada kereta tu pon dah bersyukur, boleh bawak Mak, Mak Pak Mertua, adik-beradik, ipar duai, anak-anak buah. Alhamdulillah.

Disebabkan raya kali ni macam banyak aktiviti kat kampung nanti, so kitorang fikir untuk tukar tayar yang hampir nak botak tu.
So, ke kedai tayarlah kita seminggu sebelum balik kampung.

Tapi,

Sebelum beberapa hari nak tukar tayar tu, meter fuel kereta aku tu tunjukkan masalah yang entah apa-apa.
Start satu pagi tu lepas isi minyak dia punya meter tak naik sangat seperti biasa. Lepas tu berlarutan la beberapa hari meter tu tak betul. Kejap turun, kejap naik. Hahahaha.
Sampaikan ada satu tahap tu fuel range meter tu sampai bawah 10km. Kau rasa? Tak ke berdebar ke time bawak kereta? Hahahaha.

Makanya, kitorang tukar tayar brand yang murah je hari tu. Jadilah asalkan ada tayar untuk berputar.

Lepas settle tayar tu terus ke Perodua Service Center suruh cek meter pulak.
Masalah meter fuel tu - rupanya batery adalah kong ok! Nasib baik bukan sebab lain.
Memang dah lama tak tukar batery tu, nasib baik jugak dia tak datang problem tak boleh start kat mana-mana. Alhamdulillah.
*range km tinggal 9km. Berdebar ok! Hahahaha.


Ya, itulah kisah pengeluaran wang sebelum raya. Hahahaha.
Akhir kata, bye bye fulu$$$$$$$$$~

*#ootdSelipaqAdibas #hahahaha