Raya Haji 2017


Tahun ni Raya Haji kitorang raya kat Tepeng. Mak aku pun seronok la, so ajak balik kampung buat lemang. Kat kampung ni rumah makcik aku, memang rumah dia kitorang selalu berkumpul pun.

Miki pon macam risau je sebab dia je laki yang ada time tu, dia kata mesti penat nanti nak buat lemang, dia tu nama je orang kampung jugak tapi kurang tahu kerja-kerja kampung ni. Dia kemas rumah, basuh baju dia terel la. Hahahaha. Padan muka kena buat lemang, aku perati je dia ni k, perangai bandaq sangat dah kenapa.


Paling lawak tengok dia kena potong buluh la, adoila! Mak cik aku la ajar dia tu macam mana nak buat. Tapi ok je berjaya jugak, lepas tu dia punya bangga tu memang ku layankan je la. Hahahaha.


Tapi tu je pon keje dia, tolong angkat lemang letak kat api je. Pastu Pakcik aku je yang jaga lemang tu. Sambil tu kitorang gi terjun sungai dulu. Best gilaaaa.

*otw ke latar Sempeneh Batu Kurau

* BEST WEHH!

* Amboiiiii!


Esoknya raya haji kitorang tak buat aktiviti apa pun, pagi pergi solat raya, lepas tu makan, lepas tu gi tengok orang sembelih lembu, lepas tu makan lagi, lepas tu pergi balik Bagan Serai kejap. Dah, tu je. Hahahhahahaha boringgggggg.


* Sayang betul kat dia ni. Baby yang mudah dijaga hahahaha.
.
.
.
.
.

Selpiak sketttt,

K BYE! :p




Mi udang Mak Jah lagi


Dah beberapa kali jugak kitorang pergi sini. Tapi tak la kerap sangat walaupun dekat je ngan rumah mak aku tu. Sebabnya -- kalau balik Tepeng memang tak pernah rasa lapaq la, selalu makan berlebihan sebab mak asyik masak ja. So, kalau pergi makan luar tu memang saja ja menambah lemak dan nafsu je sebenarnya. Kahhhhhs!

Ok la, setakat ni mi udang Mak Jah ni bagi aku rasa dia ok la. Tak pernah lagi try gerai-gerai yang lain, padahal banyak je sepanjang tepi jalan tu. Lagipun tempat selesa, luas, parking pun banyak siap ada Rela lagi. Tapi kalau tanya Abang aku dan Kak Ipaq, dorang kata ada gerai lagi sedap dari Mak Jah ni tapi aku tak tau la celah  bedah mana pulak. Nanti la bila-bila mintak dorang bawak ke situ pulak kan, boleh rasa yang lain pulak, asyik-asyik Mak Jah ni jeeee. Hahahaha.

Walaupun begitu, kunjungan kali ni tetap enjoy jugak makan (Dah nama pon makan takkan tak enjoy kot? Duhhh!). Rasa semua ok, lebih-lebih lagi udang goreng tepung tu. Fuhhhhhhhhhhhh!!!!!! Kalau datang sini harus order yang ni, nggakk nyesal dong!

* Mi udang couple dengan air nyok

* Terpaling sedapppp. Krupkrap jeeee.

* Mamat Miki yang punyaaa

* Mamat Miki memang yang terpaling over dalam apa jua acara. Hahaha.

* Selalunya dia yang mintak selpi ni, tapi iolss tak sukaaaa sebab muka kusam. Tapi layankan je laaa hahaha.



Mandi manda at Feringghi with the kecoh family hahahahaha


The best moment in life... bila kita dapat spend time with our family!

Walaupun kita ni jarang balik kampung jumpa Mak Abah, tapi kalau sekali balik please make them happy. Dorang tengok kita lepak kat rumah je pon dan sembang-sembang ngan dorang pon dorang dah happy kot. Lagi-lagi mak aku tu, kalau balik kampung kitorang ajak gi jalan mana-mana memang dia malas nak ikut, tapi kalau tak gi mana dan kitorang lepak rumah je dia mula la masak macam-macam - dia seronok macam tu kot. Hahaha.

Anyway, hari tu (29 Ogos) lepas kenduri adik Miki kitorang plan adik beradik dia gi mandi kat Penang je. Minggu tu memang kitorang cuti seminggu sampai ke Raya Haji. So, bawak mak abah Miki pergi sekali. Seronok k sebab ramaiiiiii. Hahaha. Aku kan teruja sikit dengan family ramai ni walaupun kadang-kadang macam-macam drama ada Kahkahkah.

Dulu rasanya pernah la datang Feringgi ni tapi tak ingat dah, punya la lama kan tak datang padahal dekat je. Kali ni datang memang aku pon berendam je la. Dan kulit pon tanned terus. Lantak situ!

*mamat ni macam biasa la hover k

*Feringghi's Panorama

Lepas mandi-manda kitorang pon balik. Hahahahaha. Mudahnya perjalanan! Tapi yang bestnya balik kita guna feri ok! I is sooo teruja sebab tak pernah naik, kahkahkah sedih! Tapi nak beratur naik feri tu ambik masa, lama jugak la tunggu. Tapi ok je, first time experience gituueww. 

*Singgah masjid terapung (kot?)

*Tunggu feri

*Dah masuk feri, turun kereta lepak-lepak ambik angin walaupun pening-pening lalat sikit sebab goyang-goyang dalam feri. Hahahaha.



Nanti kita mai sini lagi k. 
Bye.

Review filem Annabelle Creation yang sooo-kay saja


Lupa pulak nak review filem Annabelle Creation ni. Hari tu pegi tengok ni bertiga (dengan adik). Guna dia punya free 2 ticket sebab Birthday month dia. Jimatttttt :p

Synopsis : Former toy maker Sam Mullins and his wife, Esther, are happy to welcome a nun and six orphaned girls into their California farmhouse. Years earlier, the couple's 7-year-old daughter Annabelle died in a tragic car accident. Terror soon strikes when one child sneaks into a forbidden room and finds a seemingly innocent doll that appears to have a life of its own.
Cerita pasal family Mullis pembuat anak patung sedih sebab anak dia meninggal excident. Lepas 12 tahun dorang jadikan rumah tu tempat untuk anak yatim. Budak-budak tu seronok la, tapi dorang tak tau rumah tu ada mistik. 

Ada 6 orang anak yatim ngan sorang sister, tapi watak utama tu 2 orang je. Sorang budak tu sakit dan kaki dia cacat. Mula-mula dia memang dah rasa pelik je masuk situ, tapi dia langgar jugak rules dalam rumah tu. Dia pergi masuk bilik yang dilarang untuk masuk dan jumpa patung Annabelle ni. Lepas tu macam-macam la jadi.

My Words : Hurmm, entahlah. Aku ni susah sikit nak terkesan dengan cerita seram, kadang tengok cerita seram aku ni boleh gelak dan mempersoalkan banyak benda yang tak logik (padahal cerita je kotttt hahahahaha). Kadang laki aku hangin je layan persoalan kelogikan aku ni. 

Anyway, first cerita agak lembab la sikit. Part terkejut ada la tapi tak berkesan sangat la (ikut level aku la ye - aku ni susah nak terkejut), sebab dia punya moment nak start terkejut tu lama sangat dia hold - so orang boleh bajet dah akan terkejut tak lama lagi. Gituuu... Paham ke tak? Hahahha. Dah la pelakon comel je budak tu, ada lawak jugak ok, dah satu wayang gelak padahal scene dia tengah handle benda seram tu. Kahkahkah.

Seram pon biasa je, sebab aku tengok laki aku rileks je tak menjerit pulak dia kali ni, kalau tak kecoh ok dia tu! Bahaha. Bagi aku setakat cerita seram yang aku rasa paling seram adalah Conjuring 1st movie tu, tak de yang boleh beat lagi.

Cerita ni macam cerita 1st patutnya untuk tau macam mana Annabelle tu tercipta. Lepas tu berkait la dengan filem-filem sebelum ni. Terbalik pulak susunan dia kan? 

My rate : 6/10. Oke je boleh layan.

Empire Sushi best!

Dulu tak suka betul sushi. First time makan time sekolah dulu, kakak sepupu aku bagi makan, memang tak suka betul rasa nak termuntah! Hahaha. 

Lepas tu time study kat Uni member ajak pergi Sushi King, dan restoran Jepun area situ, dah banyak kali try makan terus tersuka wehs! Sampai sekarang ada masa-masa tertentu akan rasa mengidam (Ko rasa dah kenapa? Memang dasar pemakan kannn ;p ). Kalau dah mengidam tu, dapat sushi aeon pon dah bersyukur sangat! Kahhhh! Entah apa-apa je kan.

Selain Sushi King yang sedap, dan sushi Aeon yang ala kadar rasanya (tapi ok je sedap jugak) - aku baru discover Empire Sushi ni, tu pun lepas tengok instastory Hanis Zalikha beli kat situ. Terus iolss google dia punya outlet Hahahahaha. 

Boleh check their website here - http://empiresushi.com.my/

My words : Sushi kelihatan kemas, rasa sedap, harga murah! Harus cuba ok!


.
.
.

*Boleh bertabah ke tidokkkk tengok kecomelan ini? ;p